Трапави лидери лете са степеница

Агенције
Трапави лидери лете са степеница

Вашингтон - Иако је предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама најмоћнији човјек на свијету, судећи по најновијем снимку, који кружи интернетом, он је и међу најтрапавијим лидерима свијета.

До несреће је умало дошло јуче када је Обама промашио степеник док је силазио из предсједничког авиона. На сву срећу, остао је присебан па се са обје руке придржао за ограду, успоставио равнотежу и наставио да силази као да се ништа није десило. Испред авиона се поздравио са официрима који су га дочекали, сјео у своју лимузину и отишао у Бијелу кућу.

Само мјесец раније сличан инцидент догодио се и предсједнику Зимбабвеа Роберту Мугабеу, који је, за разлику од Обаме, пао низ степенице с подијума са којег се претходно обратио својим присталицама.

Мугабе (90) је очигледно промашио степеник и пао силазећи с говорнице постављене на аеродрому. Мугабеу су одмах притрчали чланови пратње, помогли му да устане и испратили га до лимузине.

Свједоци који су новинаре обавијестили о овом догађају нису жељели да се представе из безбједносних разлога, а безбједносне службе затражиле су од фотографа који су успјели да сликају инцидент, да фотографије избришу.

Почетком године исто је прошла и дански премијер Хеле Торнинг-Шмит, која је пала на степеницама Јелисејске палате приликом посјете Паризу због учешћа на Маршу солидарности са жртвама терористичког напада у том граду.

Да напуштање Јелисејске палате није баш увијек једноставно осјетила је Торнинг-Шмит на својој кожи, тачније на ногама. Она је искривила зглоб и пала излазећи са својим сарадницима послије Марша солидарности у Паризу. На сву срећу, прошла је без икаквих повреда.

Бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон спотакла се на степеницама када се 2011. године укрцавала на авион у Јемену. При укрцавању у летјелицу окренула се да поздрави присутне званичнике машући им. Међутим, када је кренула у авион спотакла се и пала. Један члан посаде је брзо угасио свјетло да се не би видјело како је подижу. Ово није први пут да је бивши државни секретар САД имала незгоду оваке врсте. Нешто слично јој се десило 2009. године када се пењала у Бијелу кућу и том приликом је поломила лакат.

Познат је и пад Фидела Кастра током једне церемоније у Санта Клари у октобру 2004. године када је пао силазећи низ ниске степенице. Пад је био прилично незгодан и поломио је лијево кољено и десну руку, након чега је услиједила трочасовна операција. Кастро није хтио да узме анестетик, јер је хтио да настави са државним дужностима.

Папа Бенедикт Шеснаести је 2009. године морао ићи на операцију ручног зглоба када је пао у свом одмаралишту у соби гдје је био на одмору у селу Ле Комб у долини Аоста. Бивши папа се оклизнуо у кади, при чему је повриједио зглоб. Одмах је одведен у болницу гдје је оперисан да би била санирана фрактура зглоба. Несрећа се десила у планинској кући коју папе користе за одмор и која гледа на највиши врх Алпа, Монблан.

Пад у ријеку

Градоначелник Лондона Борис Џонсон је доживио нелагодност када је пао у ријеку Пул током чишћења њене обале. Он се током љета 2009. године придружио локалним добровољцима да очисте обалу мање ријеке у близини града Левишам. У једном тренутку оклизнуо се у упао до груди у воду, али брзо су му пришли волонтери и уз помоћ штапа га извукли. Градоначелник је такође током Олимпијских игара у Лондону 2012. године остао заглављен на жици на којој је промовисао Игре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана