Трампова безбједност ноћна мора за Њујорк

Борис Ђурић
Трампова безбједност ноћна мора за Њујорк

Њујорк - Градоначелник Њујорка Бил де Блазио намјерава да пошаље америчкој влади рачун од 35 милиона долара за трошкове обимног обезбјеђења новог предсједника САД Доналда Трампа.

Градоначелник тражи од администрације одлазећег лидера Барака Обаме да се граду исплаћује 400.000 долара дневно јер толико ће Њујорк издвајати за низ безбједносних мјера и додатног људства до 20. јануара, дана Трампове инаугурације.

Амерички порески обвезници требало би да плате додатних 300 полицајаца који ће штитити Трампа и његову породицу, док Тајна служба планира да изнајми читав спрат у Трамп торњу, за шта треба издвојити 1,5 милиона долара годишње.

Иначе, укупно обезбјеђење познатог милијардера кошта милион долара дневно, што је најскупље обезбјеђење које је икада имао неки предсједник САД.

- Комплексни изазови и огромни трошкови у вези са заштитом Трампа и његове породице у срцу Менхетна су без преседана - каже Де Блазијев портпарол Остин Финан.

Милијардер који је постао предсједник годинама ради и живи у Трамп торњу, небодеру од 58 спратова смјештеном у једној од најпознатијих авенија Њујорка, Петој авенији.

Улица је редовно пуна камиона за доставу, великог броја аутомобила и мноштва туриста. Сада је њихов проток често ометен баријерама и затвореним улицама око торња, а њујоршка полиција има проблема да пружи потпуно обезбјеђење будућег предсједника.

Поред торња се налазе многи луксузни бутици, док десетине могућих чланова предсједничког кабинета свакодневно излазе и улазе у торањ, што додатно оптерећује саобраћај. Зграда је такође постала туристичка дестинација и привлачи многе који би жељели да виде новог америчког предсједника. Ипак, обезбјеђење торња се испоставило као права ноћна мора за оближње ресторане због закрчених тротоара и затворених улица.

- Број људи који долазе пјешке до ресторана је знатно опао. Сви у његовом комшилуку много трпе због нове ситуације.  Умјесто да нам долазе туристи, сада имамо Бијелу кућу у насељу. Нешто се мора промијенити - каже Вили Дегел, власник оближњег ресторана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана