Топљење леда открило велику тајну војске САД VIDEO

express.hr
Топљење леда открило велику тајну војске САД VIDEO

Климатске промјене које су проузроковале топљење леденог покривача на Гренланду откриле су америчко постројење за нуклеарне пројектиле које представља остатак Хладног рата и које је било добро скривено више од пола вијека.

Наиме, та војна база се налази на сјеверозападу Гренланда, а у њој су се изводила тестирања с биолошким, нуклеарним и хемијским материјалом. База је добила назив "Пројекат ледени црв" према строго повјерљивом пројекту који је америчка војска покренула прије почетка Хладног рата.

САД су поставиле 600 пројектила средњег домета које су могле да испале према СССР-у, пише "Индепендент". 

Како би били сигурни у успјех пројекта, инжињери су бушили дебели ледени покривач и стварали објекте у којима се могло чувати оружје за масовно уништење. Ипак, данска влада у чијем је посједу Гренланд није знала шта Американци тачно раде. САД су их заварале објашњењем да граде војну базу на површини под називом "Камп вијека".

Тај објекат је наводно требало да истражи могућност експериментисања на леденој површини.

Живјели и радили у "кампу"

Американци су "лажни" камп и тајну подземну базу изградили до 1963. године, а ту су створили мало друштво људи који су тамо радили и живјели.

Имали су трговине, болнице, позоришта и цркве. Ипак, у једном тренутку, геолози су схватили да лед клизи према том мјесту и да ће срушити тунеле "Леденог црва" до краја 1965. године. Убрзо је затворен цијели комплекс.

"Напустили су базу и њен отпад. Притом су претпостављали да ће она вјечно бити сачувана под снијегом који се непрестано нагомилава", написали су научници у свом истраживању.

Ипак, нису могли да знају како ће се тачно климатске промјене одразити на ово подручје, јер се Арктик топи брже него било које мјесто на Земљи. База је сада разоткривена, а посљедице тога могу бити катастрофалне за околину. 

Расхладна течност која се састоји од стотина хиљада литара дизел горива, отпадне воде и токсичне грађевинске хемикалије цуре директно у лед. 

С обзиром на брзину загријавања, научници предвиђају да ће се све излити до 2090. године. Ако хемикалије исцуре у океане потпуно ће нарушити равнотежу екосистема.

"Само је питање времена када ће све отопити, а посљедице тога ће бити немјерљиве", закључују научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана