Tinejdžerske bande haraju Obalom Slonovače

Priredio: Boris Đurić
Tinejdžerske bande haraju Obalom Slonovače

Abidžan - Noževima naoružane dječije bande, koje presreću i pljačkaju stanovništvo, postale su noćna mora najvećeg grada Obale Slonovače, Abidžana.

Njihove nasilne pljačke u zadnjih nekoliko sedmica stvorile su pravu pometnju u radničkim naseljima tog grada.

Taksista iz Obale Slonovače Mamadu Bamba napadnut je oko ponoći, kada je završio svoju smjenu i krenuo pješke kući.  Na tom putu ga je presrela grupa djece tražeći novac. Bamba je bio zbunjen i oklijevao je da im da novac što je ponukalo djecu da izvuku male noževe i izbodu ga osam puta da bi zatim pobjegli sa plijenom od 100 dolara.

Bamba je posljednja žrtva "mikroba", kriminalnih bandi koje čine djeca od kojih neka imaju samo 12 godina.

U drugom slučaju jedan prolaznik se morao sakriti u kanalizacioni otvor da bi se spasio od djece naoružane mačetama i noževima. Stanovnici optužuju vladu da nije u stanju da ih štiti od malih napasnika. Neki su čak promijenili naslovne slike na svojim "Fejsbuk" profilima i postavili natpise tipa "Spasite nas od mikroba".

Riječ je djeci koja su traumatizovana postizbornom krizom u Obali Slonovače u periodu 2010-11. kada je nastradalo više od 3.000 ljudi.

Bivši predsjednik Loren Gbagbo odbio je da prihvatiti poraz što je dovelo do velike krize u zemlji. Nakon stabilizacije vlasti, otvoreni su centri da bi se ta djeca sklonila sa ulica. Ipak, u posljednje dvije godine izgleda da se problem još više pogoršao.

- Fenomen se povećao jer niko nije slušao vapaje dijela populacije koja zaista pati. Tako su se njihova djeca transformisala u prave bande - rekao je predsjednik Lige za ljudska prava Obale Slonovače Pjer Adžumani.

"Mikrobi" imaju uigran način "rada". Oni se prvo skupljaju u veću grupu, a zatim biraju rutu kojom će se kretati. Naoružani palicama i mačetama oni presreću prolaznike na odabranoj ruti i terorišu vlasnike radnji. "Mikrobi" otimaju razne stvari od svojih žrtava, a oni koji im se ne povinuju bivaju fizički napadnuti i izbodeni. 

- Oni su veoma brzi i lako su utapaju u masu - kaže profesor kriminologije Jakuba Balo.

Posebnu pažnju privukli su nakon incidenta početkom mjeseca kada je na smrt izbodena student Larisa Abni (23), dok je čekala autobus pred zoru u naselju Jupogon. Komšije su odmah pripisale napad "mikrobima". Nekoliko dana kasnije pojavili su se snimci na kojima ljudi iz obližnjih naselja ganjaju mikrobe sa noževima i mačetama.

- Sada se nalazimo u stanju samoodbrane. Ako nema nikoga da nas brani onda se moramo sami braniti - kaže Pamela Komoe (32), koja stanuje iznad autobuske stanice gdje je Aboni napadnuta i koja je čula krike studentkinje prije nego što je izdahnula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana