Тинејџерске банде харају Обалом Слоноваче

Приредио: Борис Ђурић
Тинејџерске банде харају Обалом Слоноваче

Абиџан - Ножевима наоружане дјечије банде, које пресрећу и пљачкају становништво, постале су ноћна мора највећег града Обале Слоноваче, Абиџана.

Њихове насилне пљачке у задњих неколико седмица створиле су праву пометњу у радничким насељима тог града.

Таксиста из Обале Слоноваче Мамаду Бамба нападнут је око поноћи, када је завршио своју смјену и кренуо пјешке кући.  На том путу га је пресрела група дјеце тражећи новац. Бамба је био збуњен и оклијевао је да им да новац што је понукало дјецу да извуку мале ножеве и избоду га осам пута да би затим побјегли са плијеном од 100 долара.

Бамба је посљедња жртва "микроба", криминалних банди које чине дјеца од којих нека имају само 12 година.

У другом случају један пролазник се морао сакрити у канализациони отвор да би се спасио од дјеце наоружане мачетама и ножевима. Становници оптужују владу да није у стању да их штити од малих напасника. Неки су чак промијенили насловне слике на својим "Фејсбук" профилима и поставили натписе типа "Спасите нас од микроба".

Ријеч је дјеци која су трауматизована постизборном кризом у Обали Слоноваче у периоду 2010-11. када је настрадало више од 3.000 људи.

Бивши предсједник Лорен Гбагбо одбио је да прихватити пораз што је довело до велике кризе у земљи. Након стабилизације власти, отворени су центри да би се та дјеца склонила са улица. Ипак, у посљедње двије године изгледа да се проблем још више погоршао.

- Феномен се повећао јер нико није слушао вапаје дијела популације која заиста пати. Тако су се њихова дјеца трансформисала у праве банде - рекао је предсједник Лиге за људска права Обале Слоноваче Пјер Аџумани.

"Микроби" имају уигран начин "рада". Они се прво скупљају у већу групу, а затим бирају руту којом ће се кретати. Наоружани палицама и мачетама они пресрећу пролазнике на одабраној рути и тероришу власнике радњи. "Микроби" отимају разне ствари од својих жртава, а они који им се не повинују бивају физички нападнути и избодени. 

- Они су веома брзи и лако су утапају у масу - каже професор криминологије Јакуба Бало.

Посебну пажњу привукли су након инцидента почетком мјесеца када је на смрт избодена студент Лариса Абни (23), док је чекала аутобус пред зору у насељу Јупогон. Комшије су одмах приписале напад "микробима". Неколико дана касније појавили су се снимци на којима људи из оближњих насеља гањају микробе са ножевима и мачетама.

- Сада се налазимо у стању самоодбране. Ако нема никога да нас брани онда се морамо сами бранити - каже Памела Комое (32), која станује изнад аутобуске станице гдје је Абони нападнута и која је чула крике студенткиње прије него што је издахнула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана