Сви бисери принца Филипа

Агенције
Сви бисери принца Филипа

Супруг британске краљице, принц Филип, који је у четвртак најавио да од јесени одлази у пензију, остаће упамћен у јавности по лапусима и гафовима које је изговорио током званичних посјета.

Агенција Франс прес је направила рестроспективу Филипових највећих гафова и често политички некоректних вицева. Принц Филип је 1984. године у Кенији, док му је једна жена поклањала цвијеће, рекао: "Хвала, госпођо... Ви сте жена, зар не?"


"Ухапсили би ме да имам рајсфершлус као на овој хаљини", шаљиво је 2012. године рекао принц једном полицајцу, док је пролазила млада плавуша у изазовној хаљини.

Принц је растужио милионе домаћица 1966. године када је јавно рекао да "Британке не знају да кувају".

"Изгледате као да се спремате у кревет", рекао је Филип 2003. предсједнику Нигерије Олусегуну Обасанџу, који је носио традиционалну ношњу.

Послије концерта Тома Џонса 1969. Фиип је честитао пјевачу, али уз питање: "Чиме испирате уста? Камењем?"

Током једне вечери у Риму 2000. године, италијански премијер Ђулиано Амато нуди италијанско вино принцу који одговара: "Нека ми донесу пиво. Баш ме брига одакле је, само нека буде пиво".

"Ах, зар ви возите ова одвратна кола? Често сам виђао та кола како иду ка дворцу Виндзора", рекао је Филип 2001. године пјевачу Елтону Џону.

"Не остајте сувише дуго овдје јер ћете завршити с косим очима", препоручио је Филип британским студентима 1986. године током посјете Кини.

Филип је једној црначкој плесној групи 2009. године рекао: "Јесте ли сви из исте породице?", а током посјете Аустралији 2002. питао је једног Абориџина: "Да ли се ви још увијек бијете копљима?"

Принц је једном студенту по повратку из Папуе Нове Гвинеје рекао: "Дакле, успјели сте да вас не поједу!". Филип је 1994. једном богатом становнику Кајманских острва рекао: "Да ли сви потичете од гусара?"

Принц је 1999. године о једном неисправном електричном бројилу, током посјете шкотској фабрици радницима рекао: "Вјероватно је то поставио неки Индијац".

"Како успјевате да убједите људе у крају да не пију док полажу возачки испит?", питао је Филип једног инструктора вожње у Шкотској 1995.

"Сигурно нисте дуго овдје, јер се још нисте заокруглили", рекао је Филип једном Британцу 1993. године у Будимпешти. Филип је филипинским медицинским сестрама 2013. године рекао да су Филипини сигурно "полупразни" јер су у британској здравственој служби "све" Филипинке.

Током рецесије 1981. године, Филип је незапосленима рекао: "Не разумијем ништа. Прво хоћете да имате више слободног времена, а сад се буните што немате посла".

"Колико сте људи од јутрос преварили овим триком?", питао је Филип 2012. године једног човјека у инвалидским колицима. Филип је у посјети установи за децу са инвалидитетом, оркестру младих који су наглуви, 1999. године у Велсу рекао: "Није ни чудо што су глуви кад тако гласно слушају музику".

Принц је једном дјечаку од 13 година који сања да постане астронаут рекао: "Много си дебео, не би могао да летиш до тамо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана