Све већи број злочина из мржње у САД

Агенције
Све већи број злочина из мржње у САД

Вашингтон - Амерички Федерални истражни биро саопштио је да је број злочина из мржње порастао другу годину заредом, са све већим бројем напада мотивисаних мржњом према црнцима, Јеврејима, муслиманима и припадницима ЛГБТ популације.

Према извјештају, у прошлој години догодило се више од 6.100 злочина из мржње, што је за око пет одсто више у односу на претходну годину, преноси АП.

У више од половине од 4.229 злочина изведених на основу расе, жртве су били црнци, а у злочинима на основу религије којих је било 1.538, више од пола су жртве били Јевреји.

Овај годишњи извјештај, како се наводи, представља најсвеобухватнији извјештај о злочинима из мржње у САД, али власти упозоравају да је непотпун, с обзиром на то да је заснован на добровољним извјештајима полицијских станица широм Америке.

Злочини из мржње, познати и као злочини мотивисани предрасудама, у кривичном праву назив је за злочине у којима починилац напада жртву због њене стварне или претпостављене припадности одређеној друштвеној групи.

Жртве злочина из мржње су обично предмет напада због њихове расе, религије, сексуалне оријентације, инвалидитета, класе, етничке припадности, националности, старости, пола, родног идентитета, друштвеног статуса или политичке припадности.

Неколико великих случајева је указало на проблем убијања Афро-американаца у САД. Балтиморска полиција је након потјере ухапсила 25 година старог Фреди Греја и ставила му лисице на руке. Затим су га таквог ставили у комби гдје је претрпио фаталну повреду кичме и умро је седам дана касније. Његова смрт је узроковала велике немире у Балтимору праћене крађама и паљењем аутомобила. Од шест полицајаца само један је осуђен.

Други велики случај се десио у Фергусону, држава Мисури, када је полицајац Дерен Вилсон упуцао тинејџера Мајкла Брауна испаливши у њега 12 метака.

Велика порота је одлучила да не подигне оптужницу против полицајца што је довело да насилних протест у Фергусону и широм земље. Федерална истрага је утврдила да је постојала пракса малтретирања већинског црначког становништва у Фергусону од стране полиције коју су углавном чинили бијелци.

Истрага је показала да су многи полицајци посматрала црне суграђане „више као потенцијалне криминалце и извор зараде а мање као грађане које треба штитити.“

Сурове ликвидације

Невладин сектор као посебне издвојио је неколико случајева злочина над Афроамериканцима који су окарактерисани као посебно сурови.

У њиховим документима најчешће се помињу случајеви из Јужне Каролине када је полицајац упуцао педесетогодишњег Валтер Скота у леђа,  убиство Алтона Стерлинга (37) из Лузијане, који је настрадао док се рвао са полицајцем  у граду Батон Руж,  и 15 година старог Џордана Едвардса, који је настрадао ове године у аутомобилу у који је серијски убица Рој Оливер пуцао сачмарицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана