Svarovski u borbi sa nacističkom prošlošću

Glas Srpske
Svarovski u borbi sa nacističkom prošlošću

Beč - Austrijski koncern “Svarovski” se bori sa savladavanjem svoje nacističke prošlosti, a rezultati analize prošlosti su u dva navrata nestali.

Neposredno pred anšlus Austrije Trećem rajhu, 21. februara 1938. godine marširalo je 500 ljudi kroz Vatens, gdje se nalazi sjedište koncerna. Većina učesnika su, prema podacima žandarmerije, bili zaposleni u ovoj kompaniji, a među njima i dva člana porodice Svarovski Vilhelm i Fridrih.

Marš bakljama završen je sa “Zig hajl”, “Hajl Hitler”, proizilazi iz rada istoričara Ditera Štifela. Ovaj članak je kraća verzija dvije knjige, koje je Štifel pisao o porodici Svarovski i koje su se bavile ulogom kompanije i vlasnika tokom nacizma.

- Želimo proaktivno da se ophodimo našom istorijom - rekao je Markus Langes-Svarovski, jedan od najuticajnijih članova porodice.

Vodeće ličnosti porodice Svarovski su imali tijesne veze sa nacističkim režimom, što čini teškim kompaniji da se suoči sa svojom prošlošću, jer se plaši posljedica.

Kamen temeljac za današnje preduzeće postavljeno je u Goblencu, krajem 19. vijeka, u mjestu koje je bilo svjetski poznato po proizvodnji perli od stakla.

Danijel Svarovski je 1891. razvio jednu mašinu za brušenje stakla, koja je omogućilo industrijski proizvodnju nakita od stakla.

Jedan jevrejski trgovac iz Pariza, Arman Kosman, koji je sve finansirao, Danijel Svarovski i još jedan treći vlasnik osnovali su preduzeće koje je danas poznato širom svijeta. Ubrzo se sele u Vatens, gdje je kompanija počela da proizvodi povoljno nakit za šire mase.

Budućnost kompanije, pored osnivača, obilježili su njegovi sinovi Vilhelm, Fridrih i Alfred, koji su bili prvi kod marša baklji.

Na tamnu prošlost Svarovski porodice ukazao je istoričar Horst Šrajber još sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, člankom o ekonomskoj i socijalnoj istoriji pokrajine Tirol. U njoj je naveo da je porodica Svarovski već prije anšlusa, dok je NSDAP u Austriji još bila zabranjena, imala svoje zasluge za nacizam. Kao dokaz naveo je da podatak da su najvažniji članovi porodice Svarovski nakon anšlusa dobili članske kartice iz bloka “ilegalnih”, koje su dobijali samo oni koji su se zalagali za stranku dok je bila zabranjena.

Pojedini članovi porodice strahuju da bi objavljivanje podataka o nacističkoj prošlosti kompanije moglo nanijeti štetu, posebno u SAD, jednom od glavnih tržišta.

Dva puta pisana biografija

Zbog svih optužbi porodica Svarovski je dala u nalog analizu prošlosti istoričaru Diteru Štifelu. On je najprije napisao biografiju osnivača kompanije Danijela Svarovskog, u kojoj je tretirao i vrijeme nacizma, ali to djelo naišlo je na otpor kod nalogodavaca.

Sa Štifelom je dogovoreno da napiše drugu knjigu, koja se bavila samo nacističkim vremenom i otporom porodice Svarovski. Ta knjiga je odštampana, ali je svih 500 prvih primjeraka nestalo u arhivi Vatensa, poslije novog otpora pojedinih vlasnika kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana