Stiže Satana 2 najveća američka noćna mora

Glas Srpske
Stiže Satana 2 najveća američka noćna mora

Moskva - Prvo testiranje nove interkontinentalne rakete "Sarmat RS-28", ili kako je na zapadu zovu "Satana 2". Rusija bi trebalo da izvede do kraja ove godine

Prema izvještajima koje je objavio ruski list "Komersant", pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu odbrane Rusije, nakon niza odgađanja nova ruska interkontinentalna raketa koja može da probije svaki odbrambeni štit testiraće se na kosmodromu Plesek u Arkhangelskoj oblasti.

Najpre će se testirati izlazak rakete iz podzemnog hangara, a zatim i odvajanje prvog stepena rakete. Ukoliko prvi test bude uspješan, drugi će takođe biti izveden prije kraja godine. Propelere rakete dizajnirala je grupa "Energomaks", dok je njihova proizvodnja povjerena fabrici "Proton-PM".

Ranije je komandant Strateških raketnih snaga Rusije Sergej Karakajev najavio da se puštanje u rad sistema "Sarmat" očekuje do 2019. ili 2020. godine.

Raketa sa raketnim motorom na tečni pogon sa nadzornim uređajem "Satana 2" bi trebalo da zamijeni R-36M, koji je NATO prozvao "Satana". Prema zamjeniku ministra odbrane Rusije Juriju Borisovom, "Sarmat" će moći da probije svaki obrambeni štit, čime će predstavljati odgovor Moskve na američki program "Brz globalni udar".

Radi se o super-teškoj, termonuklearnoj i interkontinentalnoj raketi, koja može da nosi deset tona eksploziva. To znači da može da ponese deset težih ili 15 lakših bojevih glava, ili čak 24 hipersonične rakete. Prema izvještaju ruskih medija, "Sarmat RS-28" će moći da uništi teritoriju veličine Francuske ili Teksasa, a sposoban je i da izbjegne radare.

Očekuje se da će imati domet od oko 10.000 kilometara, što znači da će omogućiti Moskvi da napadne evropske ili američke države.

Zbog ogromne razorne moći "Satana" predstavlja jednu od najvećih opasnosti po Sjedinjene Američke Države, čiji su stručnjaci prošle godine izdali dramatično upozorenje da samo pet ovakvih raketa može da uništi kompletnu istočnu obalu Amerike. Međutim, "Satana 2" je naprednija verzija, i do dva puta snažnija.

Projektil "Sarmat RS-28" će se kretati brzinom od sedam kilometara u sekundi i dizajniran je tako da može da nadmudri antiraketne štitove, a ubojni teret koji može da ponese je i 2.000 puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Igor Sutjagin, ekspert za rusko nuklearno oružje na "Rojal junajted servisu" institutu u Londonu kaže da su SS-18 projektili stariji od 30 godina i da je bilo vrijeme da se nađe njihova zamjena. Kako kaže ovaj stručnjak, male šanse su da će protiv ovog projektila NATO antiraketni štitovi biti efikasni.

- Projektil je veoma brz, a i putanja leta mu je veoma nepredvidiva - rekao je Sutjagin.

KARAKTERISTIKE

Domet

10.000 kilometara

Brzina

7 kilometara u sekundi

Nosivost

10 tona eksploziva

10 težih bojevih glava

15 lakših bojevih glava,

24 hipersonične rakete

Masa

210 tona

Ubojni teret

2.000 puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu

Karakteristike

sposobna da nadmudri antiraketne štitove

sposobna da izbjegne radare

Razorna moć

Uništavanje površine

ekvivalenta Teksasa ili Francuske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana