Стиже Сатана 2 највећа америчка ноћна мора

Глас Српске
Стиже Сатана 2 највећа америчка ноћна мора

Москва - Прво тестирање нове интерконтиненталне ракете "Сармат РС-28", или како је на западу зову "Сатана 2". Русија би требало да изведе до краја ове године

Према извјештајима које је објавио руски лист "Комерсант", позивајући се на изворе блиске Министарству одбране Русије, након низа одгађања нова руска интерконтинентална ракета која може да пробије сваки одбрамбени штит тестираће се на космодрому Плесек у Аркхангелској области.

Најпре ће се тестирати излазак ракете из подземног хангара, а затим и одвајање првог степена ракете. Уколико први тест буде успјешан, други ће такође бити изведен прије краја године. Пропелере ракете дизајнирала је група "Енергомакс", док је њихова производња повјерена фабрици "Протон-ПМ".

Раније је командант Стратешких ракетних снага Русије Сергеј Каракајев најавио да се пуштање у рад система "Сармат" очекује до 2019. или 2020. године.

Ракета са ракетним мотором на течни погон са надзорним уређајем "Сатана 2" би требало да замијени Р-36М, који је НАТО прозвао "Сатана". Према замјенику министра одбране Русије Јурију Борисовом, "Сармат" ће моћи да пробије сваки обрамбени штит, чиме ће представљати одговор Москве на амерички програм "Брз глобални удар".

Ради се о супер-тешкој, термонуклеарној и интерконтиненталној ракети, која може да носи десет тона експлозива. То значи да може да понесе десет тежих или 15 лакших бојевих глава, или чак 24 хиперсоничне ракете. Према извјештају руских медија, "Сармат РС-28" ће моћи да уништи територију величине Француске или Тексаса, а способан је и да избјегне радаре.

Очекује се да ће имати домет од око 10.000 километара, што значи да ће омогућити Москви да нападне европске или америчке државе.

Због огромне разорне моћи "Сатана" представља једну од највећих опасности по Сједињене Америчке Државе, чији су стручњаци прошле године издали драматично упозорење да само пет оваквих ракета може да уништи комплетну источну обалу Америке. Међутим, "Сатана 2" је напреднија верзија, и до два пута снажнија.

Пројектил "Сармат РС-28" ће се кретати брзином од седам километара у секунди и дизајниран је тако да може да надмудри антиракетне штитове, а убојни терет који може да понесе је и 2.000 пута јачи од атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки 1945. године.

Игор Сутјагин, експерт за руско нуклеарно оружје на "Ројал јунајтед сервису" институту у Лондону каже да су СС-18 пројектили старији од 30 година и да је било вријеме да се нађе њихова замјена. Како каже овај стручњак, мале шансе су да ће против овог пројектила НАТО антиракетни штитови бити ефикасни.

- Пројектил је веома брз, а и путања лета му је веома непредвидива - рекао је Сутјагин.

КАРАКТЕРИСТИКЕ

Домет

10.000 километара

Брзина

7 километара у секунди

Носивост

10 тона експлозива

10 тежих бојевих глава

15 лакших бојевих глава,

24 хиперсоничне ракете

Маса

210 тона

Убојни терет

2.000 пута јачи од атомске бомбе бачене на Хирошиму

Карактеристике

способна да надмудри антиракетне штитове

способна да избјегне радаре

Разорна моћ

Уништавање површине

еквивалента Тексаса или Француске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана