Становници кинеског села добили челичне мердевине које су им једини излаз из села VIDEO

klix.ba
Становници кинеског села добили челичне мердевине које су им једини излаз из села VIDEO

Мјештани села Атулер у провинцији Сечуан добили су нови сет челичних мердевина, а тиме је дјеци која ту живе пут до школе постао мало мање опасан.

Степенице од бамбуса на веома стрмој литици су до новембра прошле године биле једини приступ селу у којем одраста петнаестеро дјеце, узраста од 6 до 15 година. Сваке седмице су се тим степеницама на путу до школе морали пењати 800 метара према небу.


Опасан пут откривен је током националних немира у Кини. Због јавног протеста мјештана Влада је посјетила ово село и обећала да ће мердевине од челика бити направљене као мјера опреза док се не нађе неко боље и дугорочније рјешење, а крајем октобра прошле године радници су поставили челичне степенице.

Прије пењања дјеца морају бити у пратњи одрасле особе. Директор школе чека дјецу и прати их даље док се њихови родитељи врате.

Нове челичне степенице постављене су под углом од 60 степени, што дјеци олакшава пењање. Ипак, није лако пењати се и дјеца се морају заустављати да направе паузу.

Ту су и мјеста гдје мердевине престају, а дјеца су присиљена пењати се стрмим литицама. Након тога се заустављају да направе паузу, а онда се враћају на наставак челичних мердевина.

Ради сигурности дјеца су ужетом везана за свог пратиоца.

Лонг Десхун, који је задужен за овај пројект, каже да ће дјеци, захваљујући новим челичним мердевинама, требати сат времена да се попну. Иначе им је требало два сата.

Породице које живе у овом селу су чланови мањинске групе Jи и опстају захваљујући пољопривреди. Робу коју не продају мјештани морају истим путем вратити кући.

Осам особа је погинуло пењући се уз стијене, а од 2009. године није било несрећа. Мјештани су и даље забринути за сигурност своје дјеце и нису импресионирани тренутним рјешењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана