Шта кад краљица умре? Откривен тајни план, медији спремни

Агенције
Шта кад краљица умре? Откривен тајни план, медији спремни

Лондон - Када енглеска краљица Елизабета II умре, на снагу ступа план "Лондон бриџ", што је кодни назив, а трајаће девет дана до краљичине сахране, наводи Гардијан.

Новинар тог листа, Сем Најт, дошао је до неких детаља о плану који је у развоју од 1960-их година.

Према информацијама до којих је Најт дошао, медији су већ спремни за смрт краљице, стога, Гардијан већ има написане приче које ће се објављивати након њене смрти, а Тајмс планира 11-дневни програм.

ИТН и Скај њуз већ годинама вjежбају емисије спремне за ту околност.

ББЦ планира да на дан смрти активира радиопреносни систем упозорења који је коришћен за вријеме Хладног рата, а изненађујући податак до кога је Гардијан дошао је да већина новинара никада није чула за тај систем.

Британске радиостанице опремљене су плавим ОБИТ свјетлима којим ће се сигнализирати краљичина смрт, након чега ће све радиостанице прекинути емитовање музике и свој програм прилагодити трагедији.

На дан сахране у Великој Британији све ће бити тихо. У 9 сати ујутру, Биг Бен ће зазвонити једном, док ће остатак дана бити тих.

Када сандук буде спуштен, у 11 часова, планирано је да се широм Уједињеног Краљевства одржи минут ћутања, најаве на жељезничким станицама угасе, а аутобуси повуку на страну пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана