Шта је рекао Јоханес Брамс када су га питали да ли је покрао Бетовена?

B92
Шта је рекао Јоханес Брамс када су га питали да ли је покрао Бетовена?

Постоје различити начини да се украде неко умjетничко дjело. Неки су достојни презира а некима се морате дивити. У сваком случају, признање се увијек цени.

Изрека која се понекад приписује Вилијаму Фокнеру иде овако: “Добар умјетник копира; сјајан уметник краде”. Неколико других је наводно рекло нешто слично – укључујући Пабла Пикаса, Стива Џобса, Игора Стравинског и Т.С. Елиота – што би значило да је врло вјероватно, и прикладно, та иста изрека украдена више пута.

Елиот је проширио идеју, навела је Лигаја Мишан у Тајмсу и додала да “лоши пјесници уништавају оно што узму, док добри пјесници од тога праве нешто боље или макар нешто другачије”.

Плагијаторство је “без сумње најдубља и најегзистенцијална оптужба против неког писца”, навела је она.

“Плагијатор не само да се не сматра правим писцем већ особом која види преко рамена паметнијег школског другара. Неки од оптужених никада се нису опоравили”.

Али много умјетници јесу. Мишан наводи крађу Бетовенове “Оде радости” за финале Брамсове Прве симфоније. Када су га питали да ли ју је украо, Брамс је признао:

“Свака будала то види”.

Друга врста умјетничке крађе изазвала је недавно признање у Питсбургу, Пенсилванија када библиотекар и власник књижаре оптужени да су сарађивали на крађи ријетких књига вредних осам милиона долара, пренио је Тајмс.

“Признајем”, рекао је Грегори Прајори, бивши библиотекар архивар јавне Карнеги библиоеке.

Прајори није желио сам да падне. Рекао је да га је на то подстакао Џон Шулман, власник књижаре Калибан. “Био је то фанстасичан план који умало није успјо”, рекао је Тајмсу Тревис Мекдејд, стручњак за крађу ријетких књига.

Мекдејд каже да већина планова попут овог не успију јер лопове углавном ухвате када покушају да продају украдене књиге. Али у овом случају, Прајори је имао приступ ријетким предметима попут једне верзије “Принципа” Исака Њутона вриједне 900.000 долара а Шулман је имао приступ мрежи људи који су имали средстава и били заинтересовани да купе такве књиге преко његове књижаре.

Прајпори каже да је искористио новац од преваре да плати школарину дјеци и да остане “на површини”. “Није требало обо да урадим”, рекао је он.

“Волио сам своју просторију, посао и похлепа ме је обузела”. Други крадљивац није лако признао крађу 360 килограма тешке скулптуре чекића у Хелдсбургу, Калифорнија, пренио је Тајмс.

Огромни чекић дуг шест и висок нешто мање од два метра било би тешко сакрити. И поред награде од 1.000 долара за проналажење чекића коју је понудио умјетник који га је направио Даг Анкери, чекић није виђен од када је узет са травњака испред општинског центра.

“Чисто сумњам да је у нечијој личној колекцији”, рекао је Дерил Еркел из полиције Хелдсбурга. Неколико недјеља пошто је чекић нестао, један метар дуг ексер постављен је на празно мјесто гдје је чекић некада стајао. На глави ексера урезана је ријеч “МАМАЦ”.

“Прва реакција је била 'ха?'“, каже Реа Борха, портпаролка градске општине.

“Пецкали су нас људи који су узели чекић?” Али онда је уследило признање: Радник металац који живи у околини признао је да је направио ексер и да га је закуцао у земљу, у нади да ће помоћи да се ухвати крадљивац. “То је требало да привуче чекић”, рекао је Еркел.

The New York Times

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана