Смрт родитеља, самоубиство сестре и лош укус за мушкарце: Животна прича Џулије Робертс

Агенције
Смрт родитеља, самоубиство сестре и лош укус за мушкарце: Животна прича Џулије Робертс

Џулија Фиона Робертс рођена је 28. октобра 1967. у Атланти као најмлађе дијете Бети Лу и Волтера Грејдија Робертса, који су се бавили глумом, а и њен старији брат Ерик и сестра Лиса такође су се опробали на даскама које живот значе.

Џулија Робертс позната је по улогама у романтичним комедијама и осмијеху којим је магично привлачила публику, што ју је сврстало међу најплаћеније глумице. Ипак, иза њеног блиставог смијеха крије се несрећно дјетињство, бројни љубавни промашаји и породичне трагедије, пише Глоссy.


Џулија Фиона Робертс рођена је 28. октобра 1967. у Атланти као најмлађе дијете Бети Лу и Волтера Грејдија Робертса, који су се бавили глумом, а и њен старији брат Ерик и сестра Лиса такође су се опробали на даскама које живот значе. Занимљив податак јесте тај да је њена мајка, док је била трудна са Џулијом, водила са супругом школу глуме за дјецу, коју су похађали и наслиједници Мартина Лутера Кинга. Умјесто захвалнице, госпођа Кинг платила је све болничке трошкове када се Бети породила. Зато, не случајно, прва Џулијина јсећања на дјетињство везана су управо за глуму.

- По неколико сати слушала сам маму како чита позоришне сценарије које је писао мој отац. Замишљала сам себе како изговарам те ријечи, али тада нисам имала храбрости да им кажем како бих и ја једног дана вољела да постанем дио њиховог глумачког свијета – причала је својевремено Џулија, која је имала само пет година када су јој се родитељи развели. Тај догађај на неки начин обиљежио је њено дјетињство.

- Све је било као у бајци, а онда су моји родитељи почели да се свађају све више да би нас мајка једног дана само одвела. Њихов развод био је веома болан. Била сам веома везана за оца, а он је срећом наставио да нас редовно посјећује. Након пет година моја мајка преудала се за Мајкла Моутса и на свијет донијела још једну дјевојчицу, нашу полусестру Ненси. На тај радосни догађај у нашем животу пала је сијенка када нам је бака јавила да нам је умро отац. Сазнали смо да је дуго боловао од рака, али нам то никада није рекао јер није желио да патимо због њега. Била сам веома бијесна, осећала сам се као да ме је издао и намерно оставио – истакла је глумица која је као дјевојчица желела да постане ветеринар јер је обожавала животиње, али касније је уписала новинарство. Њени тинејџерски дани били су пуни унутрашњих превирања и преиспитивања, а неколико пута била је и на мети вршњака који су се стално ругали њеном изгледу.

Нажалост, Ненси је извршила самоубиство 2014. године, а пар мјесеци након тога умрла јој и мајка након велике и тешке борбе са раком.

- Осјећала сам се усамљено и била сам веома ружна, виша од остале дјеце и за разлику од свих, риђа, због чега су ми се смијали. Мама ми је говорила да сам ја њено ружно паче, а тек то ме је нервирало. Нисам била сигурна у себе и жељела сам да што прије одем од куће, осамосталим се и постанем жена. Кад бих могла да вратим вријеме, много бих више уживала у тим безбрижним данима – рекла је давно Џулија која је током средње школе свирала кларинет у оркестру, а по завршетку школовања отишла је у Њујорк како би се придружила брату и сестри који су тамо започињали своју глумачку каријеру.

У Великој јабуци, прво ју је на улици примјетио један модни скаут и запослио је као фото-модела, а она је поред тога уписала часове глуме у жељи да што прије постане глумица.

- Свашта сам радила у Њујорку, прала сам судове, чувала децу, сликала се за новине, имала и по неколико послова истовремено, али жељела сам да што прије почнем с неким конкретним послом. Брат и сестра пружали су ми велику подршку и били ми једини пријатељи с којима сам се тада дружила. Не могу да кажем како ми је тај период живота био тежак, јер сам дубоко у себи знала да ће се мој труд једног дана сигурно исплатити. Када позитивно мислите, свијет око вас је љепши. Никада нисам имала жељу да одустанем и вратим се кући. Моје амбиције биле су велике и борила сам се. Било је дана када нисам жељела ништа да радим, бивала сам толико уморна да ми је глава падала, жељела сам да умрем од осјећаја усамљености, али ме ни то није спречило да се и даље борим – испричала је глумица која је своју прву филмску улогу добила 1987. године у филму Blood Red глумећи раме уз раме са својим братом Ериком Робертсом.

Свој изузетни глумачки таленат показала је у остварењу Мистична пица 1988. године гдје су редитељи и критичари први пут примјетили да, осим што својим изгледом одузима дах, има способност да на великом платну приказује своје емоције као да је то стварни живот.

- Пријао ми је излазак из анонимности, осјетила сам благу вртоглавицу и огроман налет адреналина када су људи на улици почели да ме препознају и да се дошаптавају док сам пролазила покрај њих. Све ми је то веома годило. Имала сам утисак да ходам по облацима, а то је осјећај који ме и дан-данас обузме послије премијере или неког успјеха – присећа се Џулија која је слиједеће године са филмом Челична магнолија добила и своју прву номинацију за Оскара у категорији за најбољу женску споредну улогу. Њен први телевизијски ангажман био је у серији Crime Stopy, а касније се појавила и у Улици Сезам, као и у четвртој сезони Порока Мајамија.

Ипак, највећу популарност стекла је у филму Згодна жена 1990. године гдје јој је партнер био Ричард Гир. Улога коју су прије Џулије одбиле Моли Рингвалд и Мег Рајан овој заносној умјетници донијела је још једну номинацију за Оскара и све оно о чему је маштала када је била мала. Ипак, и поред пословних успјеха, приватни живот ове глумице увијек је био занимљивији жутој штампи.

По писању медија, имала је љубавне везе са бројним колегама, укључујући Лијама Нисона, Дилана Мекдермота, Кифера Садерленда, Дејвида Вармеа, Метјуа Перија и Бенџамина Брета.

Наиме, 1988. године, након заједничког рада, Џулија је почела везу с Лијамом Нисоном, с којим је живјела одређено вријеме, а двије године касније вјерила се с колегом Диланом Мекдермотом. Њега је оставила због Кифера Садерленда, а у августу 1990. године објавили су да ће се вјенчати. Ипак, само три дана прије свадбе, попут лика који је неколико година касније глумила у остварењу Одбјегла млада, глумица је побјегла и оставила вереника. Разлог је био тај што се заљубила у његовог најбољег пријатеља Џејсона Патрика с којим је отишла у Ирску.

- Још као дјевојка одлучила сам да се ни због чега не кајем и да увијек, у свакој животној ситуацији, слушам срце, а не разум. Знам да је то погрешно и због тога сам често доносила исхитрене одлуке које нису биле добре, али шта да радим – то сам ја, жена од крви и меса. Искрено, уплашила сам се чињенице да више нећу бити слободна. Мој дух је такав, никада нисам волела никаква ограничења. Џејсон је био само мој бијег од обавезе, мада је био много страственији од Кифа, што ми је пријало – објаснила је свој поступак славна глумица.

Поред два велика филмска хита и бурног љубавног живота, Џулија је 1991. доживјела свој први пословни неуспјех од кога се дуго опорављала. Скоро двије године није радила ништа и врло ријетко излазила је из куће.

- Прихватање улоге у филму Умри млад јесте био лош избор, али из тога сам ипак много научила и открила једну своју страну за коју до тада нисам знала да постоји. Нисам умијела да поднесем лоше критике на рачун своје глуме и то ме је доста коштало. Ријешила сам да направим малу паузу. Сједила сам код куће и одбијала да радим, а једно вријеме чак нисам ни јела. Онда сам схватила да је глупо да уништавам своје здравље и живот због пословних неуспјеха. Одлучила сам да будем јака, развучем осмијех и почнем да занемарујем злураде коментаре – објаснила је глумица која се 1993. године удала за кантри пјевача Лајла Ловета.

- Он је био потпуно другачији од свих мојих претходних мушкараца и пристала сам да се удам за њега. Била је то још једна лоша одлука зато што сам послушала срце иако сам знала да га не волим толико да бих крај њега дочекала старост. Жељела сам да се осјетим сигурно и да ме неко воли јер је то био један тежак период мог живота. Била сам себична. Развели смо се послије двије године пошто сам ја жељела поново да будем слободна. Тада још нисам била спремна ни да постанем мајка нити да будем нечија жена – каже филмска дива чији су филмови зарадили више од две и по милијарде долара, што ју је учинило најплаћенијом глумицом свих времена.

Пет година послије развода, у Џулијиној каријери ређали су се комерцијални филмски хитови Одбјегла млада, Вјенчање мог најбољег пријатеља, Нотинг Хил... Почетком 1998. године отпочела је још једну бурну везу са звијездом серије Ред и закон Бенџамином Бретом, с којим је остала пуне три године.

- Пријало ми је је Бенџаминово присуство у мом животу. Често смо се расправљали, али то су оне свађе послије којих се роди огромна страст између двоје људи. То ми је било веома интересантно, али убрзо сам схватила да он није прави човјек за мене и како је вријеме да покупим ствари и нестанем из његовог живота. Када неко почне да ме спутава, увијек одем. Ријетко када сам патила због љубави јер сам ствари увијек прихватала онаквима какве јесу. Нисам вјеровала да је љубав за цео живот могућа, јер прије или касније то осјећање досади и онда неко оде – искрено је причала глумица која је добила Оскара за најбољу женску улогу у филму Ерин Брокович и коначно осјетила да је успјела у животу.

- И раније су ми говорили да сам одлична глумица, али ја сам знала да могу више и боље. Онда се догодио филм Ерин Брокович и коначно сам постала задовољна својим животом и успјехом. Била је то круна мог труда – истакла је глумица чије је срце 2000. године освојио камерман Данијел Модер с којим је сарађивала на филму Мексиканац. Пошто је он тада био ожењен, њих двоје отпочели су романсу годину дана касније, а вјенчали су се на њеном ранчу у Новом Мексику 14. јула 2002. године. Брус Вилис био је једина позната личност која је присуствовала овом венчању, а Џулија је носила једноставну памучну розе хаљину.

- Дуго нисам вјеровала да сам рођена да имам само једног мушкарца, дјецу и породичну кућу, а онда, када сам се најмање надала, упознала сам Данијела који је потпуно промјенио мој живот. Поред њега сам сазријела и схватила да посао никако не смије да ми буде примарна ствар у животу јер данас си на врху, а сутра на дну. Научио ме је правим вриједностима и укротио мој немирни дух, на чему сам му веома захвална.

Иако годинама није била спремна да се оствари у улози мајке, јер је жељела да ради и увијек буде најбоља у свом послу, остала је трудна вантјелесном оплодњом и 28. новембра 2004. донијела на свет близанце Хејзел Патришу и Финеаса Волтера. Тада је направила паузу и прекинула да снима, а свој глас позајмљивала је у дјечјим анимираним филмовима. Три године касније по трећи пут постала је мајка – родила је дјечака који је добио име по оцу Хенри Данијел Модер. Иако је сада више посвећена кући и породици, Џулија тврди да се никад није удаљила од глуме.

- Наравно да се мој живот промјенио и да радим мање, али никад нисам ни радила много. Има дана када тек што направим доручак и почистим кухињу, већ је вријеме за кување ручка, а кад то завршим, већ дошло вријеме да се мисли шта ћемо за вечеру. Има и других дана, када је све веома креативно и забавно, а и дјеца ми помажу. Свака жена која је мајка или супруга зна да то постане део свакодневног живота. Неки дани су суперзабавни, а неки су за кућне послове. Људи ме често питају како успијевам да балансирам између посла и мајчинства, али мислим да је мени лакше него другима. Бирам кад ћу и шта ћу радити јер увијек имам подршку моје породице – рекла је у једном интервју и додала:

- Била сам луда што раније нисам рађала, то је дивно осјећање. Вантелесна оплодња није била лака, али када су се близанци родили, мој живот добио је потпуно нов смисао. Кад смо добили Хенрија, схватила сам да сам најсрећнија особа на свијету. Ако би неко од мене то тражио, дала бих читаву каријеру и све што сам у животу стекла само за осмијех својих анђела – изјавила је Џулија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана