Слика која је дијелом заслужна за фрустрације Адолфа Хитлера

Агенције
Слика која је дијелом заслужна за фрустрације Адолфа Хитлера

Један човјек је уз псовку насрнуо шрафцигером на слику Адолфа Хитлера која се тренутно налази у једном италијанском музеју, преноси "Дојче веле".

Четрдесетогодишњи мушкарац је у нападу бијеса насрнуо на слику коју је насликао Адолф Хитлер, а тренутно је изложена у музеју на језеру Гарда у оквиру изложбе "Museum of Madness: From Goya to Bacon ".

Кустос музеја Виторио Сгарби, који је донио одлуку да дјело нацистичког лидера буде изложено недјељу дана одбацио је теорију о томе да то дјело нема никакву умјетничку вредност. Како каже, ако људи немају шансу да је посматрају, то би значило да су под истом цензуром коју је Хитлер у своје вријеме спроводио.

"Слика је с*ање, то је слика очајног човјека. Нема никакву величину, садржи само мизерију. То није слика поносног диктактора већ једне меланхоличне душе", рекао је Сгарби.

Слика је дјело за пријемни испит на Академији лијепих уметности у Бечу на којој је два пута био одбијен. Иначе, 2009. године сет од 15 слика и скица које је насликао млади Хитлер продате су на аукцији за 143.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана