Сиријци преко Бразила до Европе

Приредио: Борис Ђурић
Сиријци преко Бразила до Европе

Кајен - Од када је Грчка почела да враћа мигранте у Турску, они су почели да проучавају нове, алтернативне путеве за улазак у Европску унију, а једна од тих рута води у Бразил, а затим у Француску Гвајану која се налази на сјевероисточној обали Јужне Америке.

Једном када се нађу у Гвајани, могу се лакше пријавити за боравак и онда тражити азил за Француску.

- Чуо сам од пријатеља који живе у Европи да многи Африканци на овај начин улазе у Европу - каже Мохамед из Хомса који је 2012. године побјегао у Либан. Неколико мјесеци након доласка у Бејрут отишао је у бразилску амбасаду и пријавио се за туристичку визу.

- Мјесец након пријаве добио сам визу за Бразил која вриједи 90 дана. Никада нисам замишљао да ће ми путовање бити тако лако - испричао је Сиријац.

Бразил је једна од ријетких земаља које немају стриктни визни режим према Сиријцима. По добијању визе, Мохамед је одлетио за Сао Пауло да онда користио аутобусе и домаћи лет да би стигао у Гвајану, а при томе није морао ангажовати кријумчара.

- Већина људи улази у Француску Гвајану преко моста на ријеци Ојапок, али постоји и могућност за илегални прелазак ако се придруже локалним радницима и фармерима који свакодневно иду бродићима на посао на ту француску територију. Нису ме питали за било каква документа када сам улазио на бродић и једино сам платио карту - испричао је младић. Када је ушао у земљу, аутостопом је стигао до првог града и тамо се предао у полицијској станици, као што раде избјеглице у Европи. Послије тога је са осталим мигрантима

пребачен у главни град Кајен. Све више и више Сиријаца се одлучује за тај пут.

- Дозволили су ми да радим и пронашао сам посао у ресторану брзе хране, али ми није било дозвољено да путујем у Француску или било коју другу европску земљу јер немам путна документа која остале избјеглице имају - казао је Сиријац. Ипак, након неколико мјесеци Мохамед је добио хуманитарни азил и сада се спрема за одлазак у европски дио Француске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана