Секс скандал потреса Нобелов комитет

Борис Ђурић
Секс скандал потреса Нобелов комитет

Стокхолм - Сара Данијус, секретарка Шведске академије за додељивање Нобелове награде за књижевност, поднијела је оставку због сексуалног скандала у који је умијешан супруг једне од чланица овог тијела.

Академија је убрзо потом објавила да је и супруга тог човјека одлучила да напусти позицију у одбору Академије.

Три члана Академије повукла су се прошле седмице због овог случаја, али усљед одредбе према којој су именовања у ово тијело доживотна, они не могу да поднесу оставке, него само да престану да учествују у активностима.

- Академија је жељела да напустим позицију сталног секретара - рекла је Данијусова, која је била на челу овог тијела од 2015. године.

Она је додала да њена одлука одмах ступа на снагу. Ова афера изазвала је бојазан да би у свијету могао бити нарушен углед самих Нобелових награда. Оптужбе за сексуални напад и узнемиравање упућене су на рачун Жан-Клода Арноа, мужа члана Академије Катарине Фростенсон. Арноов адвокат је у коментару достављеном агенцијама путем електронске поште рекао да његов клијент одбацује све оптужбе.

Државно тужилаштво отворило је прелиминарну истрагу о инцидентима, али је објавило да су дијелови истраге суспендовани због недостатка доказа и застарјелости појединих инцидената.

- Вољела бих да сам наставила са овим послом али постоје и друге ствари у животу које се могу радити - рекла је 56 година стара Данијусова.

Оставке су услиједиле након што су новине "Дагенс Нихетер" објавиле изјаве 18 жена да су биле изложене узнемиравању и физичком злостављању од стране Арноа.

Медији су такође објавили да је Арно (71) седам пута намјерно одавао имена добитника Нобелове награде прије званичне објаве добитника, мећу којима и Боб Дилана и Харолда Пинтера. Шведска академија је убрзо након откривања скандала прекинула финансирање и све везе са Арноом, који је иначе познати фотограф и директор позоришта.

Академија, која се налази под директном патронажом норвешког краља, традиционално је веома дискретна и дубоко је потресена овим скандалом. Од 18 старијих чланова академије седам више није активно док су двије жене на одсуству већ неколико година.

Истрага

Истрагу  у вези са одавањем информација покренуле су и двије највеће шведске кладионице Унибет и Бетсон, које ће проучити активности клађења неколико дана прије објаве имена нобеловаца.

- За сада нисмо видјели икакве сумњиве активности али настављамо са истрагом - рекао је Робин Олениус, директор Бетсона, додавши да је клађење на добитнике Нобелове награде постало доста популарно у посљедњих неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана