Сателитски снимци открили значење древних пустињских цртежа VIDEO

Агенције
Сателитски снимци открили значење древних пустињских цртежа VIDEO

Линије из Наска су огромни геоглифи, односно цртежи који се налазе у јужној пустињској регији Перуа у близини истоименог града Наска. Простиру се на подручју од око 500 километара квадратних. Неке су дужине и до 20 километара.

Постоје у облику троугла, као и различитих фигура, људи, мајмуна, птица и китова, величине од десет до неколико стотина метара. Најбоље се могу видjети из авиона или путем сателита.


Генерације научника истражују њихово поријекло, питајући се како су ови огромни геоглифи настали, поготово имајући у виду чињеницу да сами њихови ствараоци нису могли да их виде. Захваљујући анализама сателитских снимака, научници вјерују да су пронашли праву претпоставку настанка Наска линија. А то је био највреднији пустињски ресурс - вода.

"Људи су били у могућности да користе подземне воде за наводњавање, за пољопривредне активности којима су се бавили. То је био начин да претворе пустињу у башту", каже Роса Ласапонара, истраживач Националног истраживачког савета из Рима, коауторка прошлогодишње студије која се бавила овим линијама.

Научници су, у близини линија, уочили спиралне отворе назване "пукитос". Сателитски снимци су им омогућили да уоче и идентификују подземне канале за воду који повезују ове спиралне отворе. Тако су схватили да су они дио древног, али за то вријеме веома напредног, аквадукт система.

Подземна вода је текла кроз канале до настањених дијелова тог регона, гдје се народ Наска бавио пољопривредом. Воду су покретали спирални "пукитоси", тако што би је снага вјетра гурала унутра убрзавајући је низ спирале у систем подземних канала.

Научници су до сада, углавном, претпостављали да линије из Наска имају везе са водом, али да је њихова улога била само церемонијална.

"Веома је јасно да су 'пукитоси' и линије из Наска дио истог система, будући да је вода тим људима била начин да преживе у пустињском окужењу", каже Ласапонара и додаје да су линије биле и начин да се људи захвале боговима за воду.

Ипак, неки још вјерују да су ове линије представљале поруке тог народа послату древним ванземаљцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана