SAD dobijaju prvi muzej ropstva

Tanjug
SAD dobijaju prvi muzej ropstva

Episkopalci Rod Ajlenda planiraju otvaranje jedinog muzeja u SAD posvećenog transatlantskoj trgovini robljem, a fokus muzeja biće, kako piše AP, na ulozi crkve u istoriji ropstva u sjevernim državama SAD.

Muzej bi trebalo da bude otvoren u Katedrali svetog Jovana, sada zatvorenoj crkvi gdje su se nekada robovi okupljali na bogosluženju. Rod Ajlend bio je početna tačka za prevoz robova po SAD.

Biskup Nikolas Kinsli rekao je da ulozi crkve u ropstvu, a naročito u sjevernim djelovima SAD, nije posvećeno dovoljno pažnje i da dijaceza sada radi sa potomcima porodica koje su bile u tom bisnizu i Braun univerzitetom na postavci.

Plan je da to bude "obrazovni muzej" i dio većeg projekta koji će pokazati kako su ljudi iskoristili bolnu istoriju kako bi prevazišli razlike.

Istoričari ukazuju da je Sjever ekonomski procvjetao zahvaljujući ropstvu, a episkopalna crkva bila je institucionalno duboko u ropstvu i zgrtala je ozbiljne pare od trgovine robovima.

Više muzeja u SAD dotaklo se teme ropstva ali nijedan nije posvećen isključivo toj temi. Muzej Vitni plantaže koji se idućeg mjeseca otvara u Luizijani fokusiran je na istoriju plantaža i ropstvu na Jugu.

Kada je o svijetu riječ, Međunarodni muzej ropstva otvoren je 2007. u Liverpulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana