САД добијају први музеј ропства

Танјуг
САД добијају први музеј ропства

Епископалци Род Ајленда планирају отварање јединог музеја у САД посвећеног трансатлантској трговини робљем, а фокус музеја биће, како пише АП, на улози цркве у историји ропства у сјеверним државама САД.

Музеј би требало да буде отворен у Катедрали светог Јована, сада затвореној цркви гдје су се некада робови окупљали на богослужењу. Род Ајленд био је почетна тачка за превоз робова по САД.

Бискуп Николас Кинсли рекао је да улози цркве у ропству, а нарочито у сјеверним дјеловима САД, није посвећено довољно пажње и да дијацеза сада ради са потомцима породица које су биле у том биснизу и Браун универзитетом на поставци.

План је да то буде "образовни музеј" и дио већег пројекта који ће показати како су људи искористили болну историју како би превазишли разлике.

Историчари указују да је Сјевер економски процвјетао захваљујући ропству, а епископална црква била је институционално дубоко у ропству и згртала је озбиљне паре од трговине робовима.

Више музеја у САД дотакло се теме ропства али ниједан није посвећен искључиво тој теми. Музеј Витни плантаже који се идућег мјесеца отвара у Луизијани фокусиран је на историју плантажа и ропству на Југу.

Када је о свијету ријеч, Међународни музеј ропства отворен је 2007. у Ливерпулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана