Рушевине након Харвија златне коке за инвеститоре

Agencije
Рушевине након Харвија златне коке за инвеститоре

Хјустон - Стотине хиљада кућа поплављених и уништених у налету разорног урагана "Харви" постале су мете интереса грађевинских предузетника који у рушевинама виде прилику за одличну зараду.

Ураган "Харви", који је прошлог мјесеца погодио Хјустон, оставио је иза себе 268.000 поплављених домова. Док су становници у очају, инвеститори не губе вријеме и надмећу се у понудама за откуп уништених некретнина.

За поплављене куће у тексашкој престоници занимају се појединачни инвеститори, али и групе које су удружиле новац и заинтересоване су за куповину цијелих стамбених насеља.

Директорица агенције за некретнине "Редфин" Тара Вагонер истиче да добијају четири пута више позива од инвеститора заинтересованих за куповину уништених некретнина.

- Имате људе с милионима долара. Желе да купе куће уз попуст, поправе их и препродају - појашњава Вагонер.

Један од њих је и Реј Сесер који већ има искуства у таквој врсти инвестиције након тропске олује "Елисон" која је погодила град 2001. године. Сесер је тада куповао по 50 кућа за свега од 30 до 40 одсто њихове вриједности прије поплаве, у обнову је утрошио још 15 процената, а потом их препродао по пуној цијени.

Ураган "Харви" причинио је неколико пута већу штету него претходне четири олује и поплаве које су се у посљедњих 16 година сручиле на град. Грађевински предузетници стога виде велику прилику за одличну зараду. Осим тога, због привлачности Хјустона, ураган се из перспективе инвеститора није могао догодити на бољем мјесту. Хјустон је већ деценијама пожељан град за досељавање, па интересовања за обновљене куће неће недостајати.

Досељенике привлачи велика понуда добро плаћених послова у тамошњој нафтној индустрији, док су цијене некретнина, с друге стране, релативно ниске. Цијена некретнине просјечно досеже 230.000 долара, што је знатно ниже него у осталим великим америчким градовима.

Проблем за откупљиваче

Једини проблем за инвеститоре су власници кућа, односно колико њих ће бити спремно да прода срушени дом.

Иако већина није осигурала куће, економиста Џејмс Гајнс сматра да ће мало њих хтјети да прода. Наиме, губитак радних мјеста због урагана је умјерен, па би власници убрзо могли изнаћи новац за отплату кредита.

(Пословни.хр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана