Rudarski magnat poklonio 300 miliona $

Agencije
Rudarski magnat poklonio 300 miliona $

Kanbera - Rudarski magnat Endrju Forest rekao je juče da će donirati 400 miliona australijskih dolara (300 miliona američkih dolara) u dobrotvorne svrhe, što je opisano kao rekord u dosadašnjoj filantropiji Australije.

Forest (55) koji je šef firme "Forteskju metal grup" i njegova supruga Nikola, objavili su da će novac biti uložen u istraživanje o karcinomu, istraživanja australijskog univerziteta, podršku ugroženima među kojima su i Aboridžini kao i za borbu protiv ropstva širom svijeta.

Premijer Australije Malkolm Turnbul rekao je da je ovo najveća pojedinačna donacija u istoriji Australije i najveća jednog živog Australijanca.

On je dodao da ova donacija predstavlja prekretnicu te da će ovaj gest promijeniti živote više hiljada ljudi u Australiji, ali i širom svijeta.

- Ja i moja supruga imali smo sreću i uspjeli smo da skupimo ovaj kapital. Sada smo u prilici da možemo da damo - rekao je Forest, čije se bogatstvo, prema ovogodišnjem izvještaju magazina "Forbs" procjenjuje na 4,3 milijarde dolara.

On je dodao da će dio novca biti isplaćen odmah, a dio  narednih šest mjeseci.

- Jednostavno poručujem Australijancima, pružite šta možete, a ukoliko to nije novac, vrijeme je podjednako vrijedno - rekao je Forest.

Najveća pojedinačna donacija koja se dogodila prije ove u Australiji bila je donacija milijardera Džejmsa Pakera, vlasnika kompanije "Kraun Rezorts" od 150 miliona dolara u 2014. godini, koja je bila namijenjena za umjetnost i za pomoć aboridžinskim zajednicama.

"Obećanje o davanju"

Forest i njegova supruga bili su prvi koji su se pridružili pokretu "Obećanje o davanju" koji su osnovali suosnivač Majkrosofta Bil Gejts i američki milijarder i filantrop Voren Bafet. Pokret obavezuje milijardere da doniraju veći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana