Рударски магнат поклонио 300 милиона $

Агенције
Рударски магнат поклонио 300 милиона $

Канбера - Рударски магнат Ендрју Форест рекао је јуче да ће донирати 400 милиона аустралијских долара (300 милиона америчких долара) у добротворне сврхе, што је описано као рекорд у досадашњој филантропији Аустралије.

Форест (55) који је шеф фирме "Фортескју метал груп" и његова супруга Никола, објавили су да ће новац бити уложен у истраживање о карциному, истраживања аустралијског универзитета, подршку угроженима међу којима су и Абориџини као и за борбу против ропства широм свијета.

Премијер Аустралије Малколм Турнбул рекао је да је ово највећа појединачна донација у историји Аустралије и највећа једног живог Аустралијанца.

Он је додао да ова донација представља прекретницу те да ће овај гест промијенити животе више хиљада људи у Аустралији, али и широм свијета.

- Ја и моја супруга имали смо срећу и успјели смо да скупимо овај капитал. Сада смо у прилици да можемо да дамо - рекао је Форест, чије се богатство, према овогодишњем извјештају магазина "Форбс" процјењује на 4,3 милијарде долара.

Он је додао да ће дио новца бити исплаћен одмах, а дио  наредних шест мјесеци.

- Једноставно поручујем Аустралијанцима, пружите шта можете, а уколико то није новац, вријеме је подједнако вриједно - рекао је Форест.

Највећа појединачна донација која се догодила прије ове у Аустралији била је донација милијардера Џејмса Пакера, власника компаније "Краун Резортс" од 150 милиона долара у 2014. години, која је била намијењена за умјетност и за помоћ абориџинским заједницама.

"Обећање о давању"

Форест и његова супруга били су први који су се придружили покрету "Обећање о давању" који су основали суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс и амерички милијардер и филантроп Ворен Бафет. Покрет обавезује милијардере да донирају већи дио свог богатства у добротворне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана