Rekordna cijena objekta na Azurnoj obali: Na prodaju vila od 350 miliona evra

Pripremio: Boris Đurić
Rekordna cijena objekta na Azurnoj obali: Na prodaju vila od 350 miliona evra

Pariz - Jug Francuske je u posljednjih 100 godina bio raj za superbogataše iz čitavog svijeta. Kako je njihovo bogatstvo raslo tako su industrijalci, prinčevi i bankari gradili palate na Azurnoj obali Mediterana.

Ali, kako je njihov uspjeh padao, kao što je slučaj sa ruskom aristokratijom i Amerikancima nakon pada berzi 1929. godine, a zatim i velikim dijelom evropskih visokih klasa nakon Drugog svjetskog rata, tako su mnogi od njih prodavali imovinu i prebacivali je novim bogatašima.

Upravo se to sada dešava sa vilom "Le Cerdes" čiji se vlasnici, italijanska kompanija za preradu pića "David Kampari", nadaju da će je prodati za, ni manje ni više, nego enormnih 350 miliona evra. Po trenutnim odnosima na tržištu to je najskuplja vila na svijetu.

Vila je izgrađena 1830. godine u gradiću Sen Žan Kap Ferat u blizini Nice. Smještena je na prostoru koji obuhvata 35 hektara pokrivenih sa impresivnih 14.000 različitih vrsta biljaka.

Na imanju se nalazi jezerce i drveće maslina staro više od 300 godina. Tu je i 20 staklenih bašta u kojima raste rijetka tropska vegetacija, kao i nekoliko travnjaka i štala u koje može stati do 30 konja.

Od ulazne kapije vodi dugi i krivudav put oivičen palmama i kedrom, po čemu je vila i dobila ime. Ulaz vile "brani" bronzana statua boginje Atele obavijene u tuniku od mermera.

Unutrašnjost odiše dekadencijom koja je u skladu sa "bel epok" dizajnom vile - velike dnevne sobe, ogromni lusteri, francuski stil vrata i portreti iz 19. vijeka, koji prekrivaju čitave zidove.

Biblioteka sa drvenim panelima sadrži više od 3.000 knjiga o flori i naturalizmu, uključujući i stari spis o botanici iz 1640. godine, vrijedan nekoliko stotina hiljada evra.

Sama vila ima površinu od 1.672 kvadratna metra sa 14 soba i brojnim drugim prostorijama.

Vlasnici

Prvi vlasnik vile bio je gradonačelnik Sen Žan Kap Ferata, Vilfranše Sur Mara. Njegovi nasljednici su 1904. godine prodali vilu belgijskom kralju Leopoldu Drugom, koji se izuzetno obogatio eksploatacijom rude i drveta kaučuka u Kongu, da bi 15 godina nakon njegove smrti vilu kupila porodica Marnije-Lapostol, industrijalci koji su proizvodili liker "grand marnije". Vila je ostala u vlasništvu porodice sve do 2016, kada je kompanija "Kampari" kupila roditeljsku firmu "Grand Marnije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana