Рекордна цијена објекта на Азурној обали: На продају вила од 350 милиона евра

Припремио: Борис Ђурић
Рекордна цијена објекта на Азурној обали: На продају вила од 350 милиона евра

Париз - Југ Француске је у посљедњих 100 година био рај за супербогаташе из читавог свијета. Како је њихово богатство расло тако су индустријалци, принчеви и банкари градили палате на Азурној обали Медитерана.

Али, како је њихов успјех падао, као што је случај са руском аристократијом и Американцима након пада берзи 1929. године, а затим и великим дијелом европских високих класа након Другог свјетског рата, тако су многи од њих продавали имовину и пребацивали је новим богаташима.

Управо се то сада дешава са вилом "Le Cerdes" чији се власници, италијанска компанија за прераду пића "Давид Кампари", надају да ће је продати за, ни мање ни више, него енормних 350 милиона евра. По тренутним односима на тржишту то је најскупља вила на свијету.

Вила је изграђена 1830. године у градићу Сен Жан Кап Ферат у близини Нице. Смјештена је на простору који обухвата 35 хектара покривених са импресивних 14.000 различитих врста биљака.

На имању се налази језерце и дрвеће маслина старо више од 300 година. Ту је и 20 стаклених башта у којима расте ријетка тропска вегетација, као и неколико травњака и штала у које може стати до 30 коња.

Од улазне капије води дуги и кривудав пут оивичен палмама и кедром, по чему је вила и добила име. Улаз виле "брани" бронзана статуа богиње Ателе обавијене у тунику од мермера.

Унутрашњост одише декаденцијом која је у складу са "бел епок" дизајном виле - велике дневне собе, огромни лустери, француски стил врата и портрети из 19. вијека, који прекривају читаве зидове.

Библиотека са дрвеним панелима садржи више од 3.000 књига о флори и натурализму, укључујући и стари спис о ботаници из 1640. године, вриједан неколико стотина хиљада евра.

Сама вила има површину од 1.672 квадратна метра са 14 соба и бројним другим просторијама.

Власници

Први власник виле био је градоначелник Сен Жан Кап Ферата, Вилфранше Сур Мара. Његови насљедници су 1904. године продали вилу белгијском краљу Леополду Другом, који се изузетно обогатио експлоатацијом руде и дрвета каучука у Конгу, да би 15 година након његове смрти вилу купила породица Марније-Лапостол, индустријалци који су производили ликер "гранд марније". Вила је остала у власништву породице све до 2016, када је компанија "Кампари" купила родитељску фирму "Гранд Марније".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана