Реконтрукција руши Рокијеве степенице?

Танјуг
Реконтрукција руши Рокијеве степенице?

Била је то једна од најупечатљивијих сцена у филму - тренутак када се Роки Балбоа, на врхунцу једне од многих његових тренинга, трком попне степеницама до филаделфијског Музеја умкетности и побкедоносно подигне песницу у вис.

Та сцена из "Рокија" толико је популарна да је бројни туристи, који се задесе у Филаделфији понављају на свој начин, али сада би уживање у томе могао да им поквари нови пројекат реконструкције музеја, пишу електронски медији.

Френк Гехри, један од најпознатијих свкетских архитеката који је радио дизајн Гугенхајм музеја у Билбау и Волт Дизнијве концертне сале у Лос Анђелесу, сада је добио поруџбину да "освкежи" музеј и према једном његовом дизајну, део "Рокијевих степеница" би требало да буде уклоњен и замијењен великим прозорима који ће гледати у галерију.

"Морамо да унапредимо везу града и музеја", рекао је члан музејског одбора Марк Рубенштајн.

"То је градски музеј а из неког разлога је одвојен од града. Град не може да га види, људи који уживају у умјетничким дјелима не могу да виде шта се дешава напољу. Вријеме је да то превазиђемо", рекао је Рубенштајн.

Гехријев дизајн је само идеја а сам архитекта каже да постоји 10 различитих начина да се спроведе и да ствар још увијек није "уклесана у камен".

Реновирање музеја подијељено је у двије фазе а измјене на степеницама су дио друге фазе до које би могле да прођу године. Зграда неће имати карактериштичне Гехријеве металне детаље и текстуру већ ће задржати класични изглед.

"Желим да људи прођу поред ње и не знају да је Френк Гехри био ту".

Пошто се успио уз степенице Роки, боксер кога у филму игра Силвестер Сталоне, побјеђује касније у филму. У остварењу "Роки 2" поново је устрчао уз степенице, овога пута окружен дјецом.

Нешто тише силажење имао је у "Рокију 5", и потом поново у "Рокију 6", с тим што су степенице за тај пољедњи филм биле прекривене снегом.

За "Роки 3" била је подигнута статуа Рокија Балбое на врху степеница али је она касније пребачена у дно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана