Ratovi koštali SAD 4,3 biliona dolara

Ratovi koštali SAD 4,3 biliona dolara 12.11.2017 07:52 | Agencije

Vašington - Prekookeanski ratovi su SAD do sada koštali preko 4,3 biliona dolara, a do kraja 2018. godine taj iznos bi mogao dostići i čitavih 5,6 biliona dolara.

To je navedeno u izvještaju "Troškovi rata", prenosi američki "Hil".

- Do kraja septembra 2017. Ameriku su ratovi u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Siriji, kao i dodatni troškovi za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvo odbrane i veterane, koštali 4,3 biliona dolara - navedeno je u izvještaju koji prenosi portal "Hil".

U analizi, koju jednom godišnje objavljuje Institut Votson pri Univerzitetu Braun, piše da od te sume 1,9 biliona dolara potiče iz Fonda za hitne ratne intervencije (OCO). Dodatnih 879 milijardi došlo je iz Ministarstva odbrane, a 783 milijarde iz odsjeka za nacionalnu bezbjednost i prevenciju od terorizma. Iz fondova veterana obezbijeđeno je 277 milijardi, a 534 milijarde došle su iz kredita koji je obezbijedio OCO.

Autor analize Neta Krafort primjećuje da su kombinovane vojne intervencije od 2001. godine "u značajnom broju plaćane iz pozajmica, što je dio razloga zbog koga su SAD prešle iz budžetskog suficita u deficit poslije 2001. godine".

 - Ti troškovi bi do 2056. godine mogli da narastu do osam biliona dolara ukoliko SAD ne promijene način na koji plaćaju svoje ratove - navodi Krafortova.

Član senatskog tijela zaduženog za naoružanje Džek Rid je novinarima, takođe, rekao da "mora da prizna da u posljednjih 16 godina SAD pozajmljuju za vojne operacije".

- Ovo je prvi put u istoriji da smo za tako velike konflikte pozajmljivali umjesto da smo tražili od građana da učestvuju u nacionalnoj odbrani, što nas je dovelo do toga da imamo tako veliki fiskalni deficit - rekao je Rid.

Krafortova je u analizi navela da će troškovi prekookeanskih operacija rasti posebno nakon što je predsjednik Tramp nedavno odlučio da poveća američke snage u Avganistanu.

Avganistan

SAD trenutno u Avganistanu imaju 11.000 vojnika, a još 3.000 već je upućeno tu zemlju.

- Američkom vojnom prisustvu ne nazire se kraj - navedeno je u izvještaju koji prenosi američki "Hil".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica