Путин циља Балтик, Трамп стаје на црту Кини

Глас Српске
Путин циља Балтик, Трамп стаје на црту Кини

Геополитички метеж, који се дешавао током године на измаку, најављује доста непредвидиво стање у међународним односима, а све очи упрте су у Русију и САД и потезе које ће повући двије највеће силе.

Сајт "Бизнис инсајдер" указује на неколико могућих геополитичких догађаја који свијет очекују у 2017. години.

1. Русија и Балтик

Русија ће повући више провокативних потеза против балтичких држава, како би видјела реакцију новог америчког лидера Доналда Трампа и остатка свијета. "Бизнис инсајдер" очекује мијешање Москве у многе друге међународне афере, посебно у балтичким државама. Русија је помјерила нуклеарне ракете веома близу Пољске и Литваније у октобру, НАТО је одговорио постављањем трупа и тенкова у балтичким земљама.

2. Напад на Раку  

Тренутна моћ Исламске државе (ИС) је у паду и то се очекује и наредне године. Амерички војни лидери напомињу да ће требати још од два до четири мјесеца док Мосул буде потпуно сигуран. Ако град скроз "падне", напад на Раку је вјероватнији, наводи сајт.

3. Асад остаје на власти  

Након пада Алепа, сиријски лидер Башар ел Асад и његове иранске и руске присталице зацементирале су своју позицију у контролисању већине источне Сирије, наводи "Бизнис инсајдер".

4. САД ће провјеравати  

Недавна кинеска запљена подводног америчког дрона у водама Јужног кинеског мора захтијева одговарајући одговор, сматра "Бизнис инсајдер". Трампов тим је показао разноликост "алата" који би могли да искористе да се суоче са Кином и "преконтролишу" је - започињање трговинског рата са Пекингом, подржавање Тајвана или чак појачање морских патрола око кинеских војних "комплекса" у Јужном кинеском мору.

5. "Онлајн калифат"  

До краја 2017. присуство џихадиста највјероватније неће бити на било ком физичком простору, већ ће повећати своје присуство на друштвеним медијима и одржавати калифат у "онлајн животу". Наставиће да привлаче екстремисте са чврстим исламским ставовима и израженом непријатељству према Западу, али Ирак и Сирија ће, како пише сајт, у већој мјери да се ослободе од ИС-а.

6. Стезање конопца према Куби  

Трамп је осудио Обамин договор са Хаваном пријетећи да ће га поништити ако Куба не пристане на бољи "договор". Након смрти Фидела Кастра рекао је да се нада да ће "након дугогодишњег ужаса, диван кубански народ коначно да живи слободно, што су и заслужили".

7. Зид неће зауставити дроге  

Гранични зид или ограда на америчко-мексичкој граници неће пуно учинити против заустављања протока дроге у САД.

Како наводи сајт, баријера неће пуно учинити зато што већина илегалних наркотика који се кријумчаре у САД нису транспортовани на великим отвореним просторима, већ кроз тајне тунеле.

8. ФАРК се гаси  

ФАРК, побуњеничка група у Колумбији, престаје да постоји, али ће се појавити неки стари проблеми. Након потписивања споразума са владом ФАРК побуњеници требало би да се преселе у 27 зона за демобилизацију и разоружање. У међувремену колумбијске криминалне групе се шире на подручјима које су побуњеници напустили. Друга герилска група, љевичарска Национална ослободилачка армија, појачала је нападе желећи да преузме територије које ФАРК напушта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана