Прва Рускиња на МСС након 17 година

Борис Ђурић
Прва Рускиња на МСС након 17 година

Прошло је 17 година од када је нека Рускиња била у свемиру. Овај дуги низ година прекинут је крајем септембра када је Јелена Серова, заједно са тројицом космонаута, стигла на Међународну свемирску станицу (МСС). Тридесетосмогодишња Јелена требало би да остане горе шест мјесеци. Она је тек четврта Рускиња која је била у свемиру и прва која посјећује МСС.

Прије полијетања Серова је рекла да не размишља о свом мјесту у историји летова у свемир.

- Свемир је оно што представља мој посао и ја га тако посматрам - као свој посао - рекла је Рускиња, додајући да је ово велика ствар за све руске жене. 

Њен сан да буде космонаут започео је док је још била дијете. Њен отац је радио у руској авијацији, а у школи је слушала приче о Земљи, летовима у космос и звијездама.

- Касније сам завољела астрономију и знала сам излазити ноћу да посматрам звијезде. Сваки од ових малих корака у мом животу помогли су ми да остварим свој циљ - казала је Серова.

Ипак, није довољно имати само жељу, већ је потребно уложити и велики рад. Такође, потребно је имати и знање сналажења у екстремним ситуацијама, иако за Јелену то није представљало оптерећење већ уживање.

- Једном приликом смо отишли у пустињу, гдје сам за два дана изгубила пет килограма. Треба само да замислите како изгледа када пет литара воде једноставно испари из вас - каже Јелена.

- Било је то одлично искуство јер ми једног дана може спасити живот - додала је она.

Током овакве врсте тренинга космонаути уче како преживјети у суровим условима, јер никада не знају гдје ће се спустити при крају свог пута из свемира.

- Овдје није ријеч само о вашим физичким способностима, већ морате знати препознати гдје се налазите и брзо одредити окружење и климу. Морате знати флору и фауну, како пронаћи воду и направити склониште - каже Серова.

Након завршене средње школе уписала је студије аеронаутике на Московском институту авијације, гдје је и упознала свог садашњег мужа Марка. По завршетку студија обоје су се запослили као инжењери у компанији РСЦ Енергија. Године 2003. Марк Серов је званично постао космонаут. Њих двоје су 2004. добили кћерку, а он је исте године отишао први пут у свемир. Јелена је 2006. године добила препоруку да постане кандидат за астронаута, да би 2009. године постала и званично тестни космонаут. Годину касније Марк није успио да прође специјалне физичке тренинге и тако је пут у космос за њега био затворен.

Јелена је издржала све што јој се налазило пред коначним циљем: прошла је тренинге у центрифуги, вјежбала приземљивање у мочварном терену у зимским условима, патила од превеликих напора и радила у бестежинском стању. У марту 2014. године добила је одобрење да постане члан свемирске посаде заједно са двојицом Руса и једним Американцем. На питање да ли ће јој муж можда бити љубоморан, Јелена је одговорила да је то стриктно пословни пут, а не нека романтична шетња. Она планира да ради разне експерименте на МСС-у, али и поред својих инжењерских послова жели да остане активна жена. Направила је доста специјалних поруџбина за ствари које ће користити у свемирској станици. Са собом је понијела 15 различитих комплета одјеће различитих боја и дезена, укључујући и чарапе које су посебно дизајниране за њу. Сва одјећа има на себи ушивено њено име. Она велику пажњу посвећује физичкој активности, јер мора вјежбати у свемиру да јој мишићи не би атрофирали. Са собом је понијела двоје пари патика - једне за собни бицикл, а друге за траку за трчање. Ту су и посебне панталоне са више рајсфершлуса да би се лакше могли постављати сензори на њено тијело. Са собом  је понијела и купаће костиме да би лакше могла одржавати хигијену у свемирској станици.

Серова, која је напорно вјежбала седам година да би отишла у свемир, рекла је да је дуго сањала да докаже да су руске жене способне да опет иду у свемир. Прва жена која је отишла у свемир била је Валентина Терјешкова 1963. Она је била у сонди постављеној на руску ракету "Восток 5". Према неким наводима, било је противљења због њеног избора и званичници су се касније противили одласку других жена. Било је потребно да прођу готово двије деценије прије него што је почетком осамдесетих Светлана Савицкаја постала прва жена која је ходала у свемиру. Посљедња Рускиња која је летјела у свемир  била је Јелена Кондакова 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана