Pronašli su davno izgubljeni grad, ali i misterioznu bolest VIDEO

Agencije
Pronašli su davno izgubljeni grad, ali i misterioznu bolest VIDEO

Daglas Preston i tim istraživača krenuli su u potragu za legendarnim Gradom boga majmuna, o kojem se i danas vrlo malo zna. Slučajno ili ne, u prokletom gradu su se zarazili.

Autor bestselera Daglas Preston tvrdi da ne vjeruje u prokletstva, ali slučajno ili ne, upravo je on "zaradio" misterioznu bolest tokom potrage za izgubljenim gradom skrivenim u duboko prašumi.


Njegova avantura počela je u Moskvitiji, koja se proteže na teritoriji Hondurasa i Nikaragve. Preston se zajedno s grupom istraživača i arheologa uputio u potragu za izgubljenim gradom, piše CBS njuz.

Legenda kaže da je nekada, skriven duboko u planinama, postojao grad sagrađen od belog kamena, a vizurom je dominirao divovski kip majmuna. Njegovi stanovnici su bili toliko bogati da su jeli sa zlatnih tanjira (ili im zlato jednostavno nije predstavljalo nikakvu vrijednost), a svojevrsni procvat grad je doživio tokom španske konkistadorske invazije, kada su u njemu svoje utočište pronašle izbjeglice iz svih krajeva Srednje Amerike.

Zovu ga "Gradom boga majmuna" ili "Bijelim gradom" (izvorno La Ciudad Blanca), a prema legendi pogodila ga je serija katastrofa. Svi stanovnici, vjerujući da je grad proklet jer su se bogovi naljutili na njih, izbjegli su iz grada ostavivši silno bogatstvo.

Legenda kaže da se iz ovog zemaljskog raja niko nikada nije vratio. Ali to nije zastrašilo brojne istraživače i lovce na blago koji tragaju za "Gradom boga majmuna" još od kada ga je osvajač Ernan Kortes spomenuo 1526. u pismu španskom kralju Karlu V.

Najbliže tom gradu, koji u svojim riznicama, navodno, još čuva neprocijenjive količine zlata i raznih artefakata, došao je ekscentrični arheolog Teodor Morde davne 1939. godine, a sa svoje slavne ekspedicije je doneo na hiljade raznih predmeta. Ipak, kako bi sačuvao ove prekrasne ruševine od pljačkaša, zakleo se da nikome nikada neće otkriti njegovu pravu lokaciju, i tu tajnu je ponio sa sobom u grob.

Daglas Preston, zajedno sa Stivom Elkinsom, upustio se u avanturu života tragajući za ovim tajanstvenim gradom. Uz njih je bio i režiser Bil Benenson, koji je dokumentovao cijelu pustolovinu i finansirao milionski projekat.

Za razliku od prethodnika, oni su imali na svojoj strani imali naprednu LIDAR tehnologiju (analizama i mjerenjima iz vazduha probijaju se slojevi guste šume i mapira samo tlo). Nakon što su preletjeli cijelo područje Moskvitije i "snimili" ga laserima, skupljene podatke projektovali su u trodimenzionalnu digitalnu mapu, na kojoj su jasno vidljive vještački napravljene ravni opkoljene izbočinama koje nalikuju piramidama.

"Znali smo da smo pronašli drevni grad. Ali, šta se u njemu nalazilo, to je tek trebalo da utvrde arheolozi", rekao je Elkins.

Pune tri godine planiran je put u samo srce prašume. Tim kojem se priključio i arheolog Kris Fišer, otkrio je izrezbareno kamenje i vrijedne artefakte, za koje vjeruju da datiraju iz 16. vijeka i da su pripadali stanovnicima "Grada boga majmuna".

Dio plemena nije blagonaklono gledao na potez predsjednika Hondurasa, koji je prvi artefakt lično uklonio s mjesta nalazišta. Oni smatraju da je to mjesto svijeto i da ga treba ostaviti na miru.

Mjesecima nakon što se ekspedicija završila, Preston je primjetio ugriz koji nikako nije mogao da zaraste. Isto je primjetio i Fišer. Ljekari su utvrdili da je riječ o parazitskoj bolesti lajšmanijazi, koja dovodi do truljenja djelova ljudskog tijela.

Kožno oboljenje lajšmanijazu uzrokuje parazit koji ulazi u krvotok, a koji se prenosi preko ujeda pješčane mušice. Bolest dovodi do užasnih otvorenih rana, raspadanja slojeva kože i mekog tkiva.

Lajšmanijazine promjene obično zacijele spontano nakon nekoliko mjeseci, ali mogu da traju i godinama. Iza njih ostaje uvučeni ožiljak nalik na opekotinu.

Elkins i Benenson su uspjeli da se izvuku bez zaraze, ali većina tima nije bila te sreće i morala je kasnije na liječenje.

Preston kaže da je za povratak u džunglu trenutno suviše opasno i da će potraga za bogom majmuna ipak pričekati još neko vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana