Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Makedonskog

Srna
Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Makedonskog

London - Arheolozi vjeruju da su pronašli "izgubljeni grad" Aleksandra Velikog u Iraku koristeći snimke američkih špijuna iz šezdesetih godina prošlog vijeka.

 Naučnici su prvi put primijetili ostatke antičkog grada u iračkom naselju poznatom kao Kalatga Darband, nakon što su pogledali američke špijunske snimke.


Fotografije su objavljene 1996. godine, ali zbog političke nestabilnosti arheolozi nisu mogli da istraže ovu oblast, piše "Dejli mejl".

Eksperti su sada ustanovili da je na tom mjestu u prvom i drugom vijeku prije nove ere bio grad sa jakim grčkim i rimskim uticajem.

Vjeruje se da je Kalatga Darban, što na kurdskom jeziku otprilike označava "dvorac u planinskom prolazu", bila na vrhuncu moći u prvom i drugom vijeku prije nove ere.

Vjeruje se da se ovaj grad nalazio na putu Aleksandra Makedonskog kada je krenuo u pohod na persijskog cara Darija Trećeg 331. godine prije nove ere i pretpostvlja se da je to izgubljeni grad, koji je bio tačka spajanja Istoka i Zapada.

Grad se nalazi deset kilometara jugoistočno od Ranije u provinciji Sulajmanija u iračkom Kurdistanu.

Arheolozi su pronašli veliku količinu crijepa za krovove od terakote, kao i veliki broj grčkih i rimskih statua.

Oni su pronašli dvije ključne statue - žensku figuru koja najvjerovatnije predstavlja Persefonu, grčku boginju vegetacije i mušku, Adonisa, grčkog boga plodnosti. Vjeruje se da je grad u prvom i drugom vijeku prije nove ere vrvio od života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana