Присвојио комад пустиње да кћерку учини принцезом

Борис Ђурић
Присвојио комад пустиње да кћерку учини принцезом

Средовјечни Американац Џеремаја Хитон из америчке државе Вирџинија прешао је велики пут да би својој кћерки испунио жељу да постане права принцеза.

Хитон је отишао у Африку и присвојио комад земље за себе, смјештен између Египта и Судана, јер је својој седмогодишњој кћерки обећао да ће једног дана постати члан краљевске породице. Хитон је дошао на идеју да пронађе територију на коју ниједна држава не полаже право и успио је да пронађе такву једну област у Африци. Пронашао је регију Бир Тавил, смјештену у сјевероисточном дијелу Африке.

Након што је у јуну успио да дође до те пустињске регије, Џеремаја, који је отац троје дјеце, забио је заставу у њу и тако учинио први корак да је присвоји и прогласи краљевином. Послије повратка кући он и његова жена израдили су малу сребрну дијадему за своју кћерку и тражили су од рођака и пријатеља да је од тада зову принцезом Емили.

Њено краљевство простире се на око 2.000 квадратних километара пустиње, на коју ни Судан ни Египат никада нису полагали право.

Хитон је раније покушавао неколико пута да присвоји тај комад територије, али он вјерује да му одлазак тамо и забијање застава даје предност у односу на остале захтјеве.

- То је подручје пустиње у којој нема воде и кроз коју некада пролазе бедуини. Тамо нико не живи - објашњава Американац своје ново краљевство, које тек треба да буде признато у свијету. Њему је било потребно 14 часова путовања караваном кроз пустињу прије него што је дошао до Тавила и забио заставу која има плаву позадину, грб и звијезде које представљају његову породицу.

- Током зиме Емили и ја смо се играли и она је постала убијеђена да је принцеза. Тада ме је озбиљно упитала да ли ће једног дана постати права принцеза. Одговорио сам јој да хоће - рекао је Хитон. Послије тога он се дао у озбиљно размишљање и одлучио је да направи своје краљевство. Прво је креирао заставу за земљу, док су његова дјеца касније одлучила да је назову краљевством сјеверног Судана. Принцеза Емили, која спава у ручно направљеном краљевском кревету, већ показује знакове правог владара и каже да жели да обезбиједи свој дјеци те регије да имају довољно хране.

- То је оно због чега се брину људи у том дијелу свијета. Расправљали смо шта можемо да урадимо као нација да бисмо помогли у рјешавању тог проблема - рекао је Хитон. Он је додао да би принцеза Емили и њена браћа Џастин и Келеб могли постати "замајац развоја" тог подручја.

- Могли бисмо да краљевство претворимо у пољопривредни центар, уколико искористимо постојећу технологију на подручју искориштавања воде и пољопривреде. То су ствари које занимају моју дјецу - рекао је Хитон. Сљедећи корак за Хитона је да убиједи Судан и Египат да признају краљевство сјеверни Судан.

- Увјерен сам да је наш захтјев довољно добар за њих. Овакав процес присвајања територија постоји већ хиљадама година. Изузетак је што смо ми то урадили из љубави - казао је поносни Хитон.

Професор политичких наука Шејла Караписио са Универзитета Ричмонд је рекла да ће захтјев породице морати прихватити и друге афричке земље. Она је додала да није довољно да неко забоде заставу и да каже да има политичку контролу над земљом, уколико тај потез не препознају околне земље, Уједињене нације или остале групе. То није одвратило породицу Хитон, која је већ наручила израду заглавља за званична документа нове земље, која ће садржавати и њен грб. Један од синова је направио тацну на којој је приказана застава нове земље.

- Мислим да дјеца већ почињу да прихватају ову идеју. Идеја о држави, која има циљ да помаже другим људима, биће добро примљена. Међутим, главни повод за оснивање је било обећање које сам дао кћерки. Мислим да постоји доста љубави у свијету. Желим да моја дјеца знају да ћу за њих урадити апсолутно све - казао је Хитон.

Освајање територија

У средњом вијеку забијање заставе или остављање неких предмета представљао је уобичајени начин да се положи право својине над неком територијом. Тако је 1776. године капетан Џејмс Кук прогласио Британску Колумбију енглеском територијом тако што је на неколико различитих мјеста закопао боце са енглеским новчићима. Готово 40 година раније француске војне експедиције су дуж ријеке Охајо закопавале оловне плоче на којима је било уписано да та земља поново постаје својина Француске. Такви начини полагања права на нову земљу су застарјели, иако је руска подморница поставила заставу на дно мора на Сјеверном полу 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана