Princ platio slobodu milijardu dolara

Agencije
Princ platio slobodu milijardu dolara

Dubai - Princ Miteb bin Abdulah oslobođen je iz pritvora u Saudijskoj Arabiji poslije tri sedmice pošto je prihvatio ponudu vlasti u Rijadu da kao kauciju isplati čak milijardu dolara.

 

Bin Abdulah, koji je ranije smatran kandidatom za nasljednika saudijskog trona, uhapšen je na osnovu optužbe za korupciju, kao jedan od 200 političkih i poslovnih ljudi u okviru antikorupcijskih racija početkom mjeseca.

Prema riječima neimenovanog zvaničnika, princ Miteb je, u sporazumu postignutom s vladom, priznao da je bio umiješan u korupciju, dok su se još najmanje tri osobe koje su umiješane u slučajeve korupcije, takođe, nagodile s vlastima.

Saudijska Arabija bi mogla da se pomoću navodne borbe protiv korupcije obogati za više stotina milijardi dolara.

Prema navodima izvještaja u „Fajnenšel tajmsu“, vlasti Saudijske Arabije pregovaraju o poravnanju s pritvorenim prinčevima i biznismenima teškim milijarde dolara.

Saudijski zvaničnici traže od njih da plate oko 70 odsto svog bogatstva u zamjenu za svoju slobodu. Jedan izvor rekao je da su neki već počeli da predaju imovinu.

Prema njegovim riječima, zatvorenici su dobili jednostavan prijedlog: „Dajte novac i možete da idete kući.“

Saudijske vlasti procjenjuju da bi na kraju mogle da sakupe oko 100 milijardi dolara nezakonito stečenih sredstava na osnovu postizanja sporazuma sa osumnjičenima koji se nalaze u pritvoru u luksuznom hotelu „Ric Karlton“.

Princ Miteb (65) bio je optužen za malverzacije, angažovanje fiktivnih zaposlenih i potpisivanje ugovora sa sopstvenim firmama. Princ je sin pokojnog kralja Abdulaha i bivši pripadnik elitne Nacionalne garde. On je prvi visoki zvaničnik za koga se zna da je oslobođen među uhapšenima za korupciju. Oko 200 članova kraljevske porodice, visokih zvaničnika i biznismena privedeno je u okviru oštrih mjera zbog korupcije, kojima je ojačana vlast princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana. Princ Salman je viđen kao glavni pokretač antikorupcijske čistke. On je na taj način sebi s puta ka tronu uklonio brojne prinčeve koji bi mogli da mu predstavljaju prepreku.

Te optužbe, koje, između ostalog, uključuju potplaćivanja i iznudu novca, nisu mogle biti nezavisno provjerene, napominju britanski mediji.

Uhapšeni „teški“ 800 milijardi dolara

Uhapšeni zvaničnici navodno zajedno posjeduju oko 800 milijardi dolara u novcu i imovini. Među njima je i najbogatiji Arapin na svijetu princ Alvalid bin Talal bin Abdulaziz al Saud. Neimenovani zvaničnik je rekao da su milijarderi i zvaničnici pohapšeni zbog toga što je trebalo da daju milione dolara za škole i bolnice, ali nisu, pa su sada mnoge zgrade nezavršene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana