Принц платио слободу милијарду долара

Агенције
Принц платио слободу милијарду долара

Дубаи - Принц Митеб бин Абдулах ослобођен је из притвора у Саудијској Арабији послије три седмице пошто је прихватио понуду власти у Ријаду да као кауцију исплати чак милијарду долара.

 

Бин Абдулах, који је раније сматран кандидатом за насљедника саудијског трона, ухапшен је на основу оптужбе за корупцију, као један од 200 политичких и пословних људи у оквиру антикорупцијских рација почетком мјесеца.

Према ријечима неименованог званичника, принц Митеб је, у споразуму постигнутом с владом, признао да је био умијешан у корупцију, док су се још најмање три особе које су умијешане у случајеве корупције, такође, нагодиле с властима.

Саудијска Арабија би могла да се помоћу наводне борбе против корупције обогати за више стотина милијарди долара.

Према наводима извјештаја у „Фајненшел тајмсу“, власти Саудијске Арабије преговарају о поравнању с притвореним принчевима и бизнисменима тешким милијарде долара.

Саудијски званичници траже од њих да плате око 70 одсто свог богатства у замјену за своју слободу. Један извор рекао је да су неки већ почели да предају имовину.

Према његовим ријечима, затвореници су добили једноставан приједлог: „Дајте новац и можете да идете кући.“

Саудијске власти процјењују да би на крају могле да сакупе око 100 милијарди долара незаконито стечених средстава на основу постизања споразума са осумњиченима који се налазе у притвору у луксузном хотелу „Риц Карлтон“.

Принц Митеб (65) био је оптужен за малверзације, ангажовање фиктивних запослених и потписивање уговора са сопственим фирмама. Принц је син покојног краља Абдулаха и бивши припадник елитне Националне гарде. Он је први високи званичник за кога се зна да је ослобођен међу ухапшенима за корупцију. Око 200 чланова краљевске породице, високих званичника и бизнисмена приведено је у оквиру оштрих мјера због корупције, којима је ојачана власт принца престолонасљедника Мохамеда бин Салмана. Принц Салман је виђен као главни покретач антикорупцијске чистке. Он је на тај начин себи с пута ка трону уклонио бројне принчеве који би могли да му представљају препреку.

Те оптужбе, које, између осталог, укључују потплаћивања и изнуду новца, нису могле бити независно провјерене, напомињу британски медији.

Ухапшени „тешки“ 800 милијарди долара

Ухапшени званичници наводно заједно посједују око 800 милијарди долара у новцу и имовини. Међу њима је и најбогатији Арапин на свијету принц Алвалид бин Талал бин Абдулазиз ал Сауд. Неименовани званичник је рекао да су милијардери и званичници похапшени због тога што је требало да дају милионе долара за школе и болнице, али нису, па су сада многе зграде незавршене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана