Prebogati Saudijci postali zatvorenici u hotelu Ric Karlton

Agencije
Prebogati Saudijci postali zatvorenici u hotelu Ric Karlton

Rijad - Tokom čistke u političkim krugovima Saudijske Arabije, koja je sprovedena po nalogu princa Mohameda bin Salmana, gosti u luksuznom "Ric Karlton" hotelu u saudijskoj prestonici Rijadu doživjeli su nedavno neprijatnost sa kakvom se ljudi njihovog društvenog sloja do sada vjerovatno nisu suočili.

Biznismeni, milioneri, žene bogatih sportista i ostali hitno su pozvani da se spakuju i okupe u holu hotela, odakle su prebačeni u drugi hotel. Niko nije znao zbog čega. A onda su u hotel počeli da pristižu prebogati saudijski prinčevi, a sve kako bi u njemu bili "pritvoreni" nakon hapšenja zbog korupcije.

Recepcioner je ubrzano rješavao papirologiju i vikao na sobarice da što prije očiste najluksuznije apartmane kako bi se u njih uselili zatvorenici najvišeg kalibra u istoriji Saudijske Arabije. Uz to i definitivno najrazmaženiji.

Nakon što je hotel ispražnjen, počeli su da pristižu autobusi sa osramoćenom elitom i policajcima. Najveće hapšenje prinčeva u istoriji zatvorenog kraljevstva pokazalo je da najbogatiji, ipak, imaju privilegije, čak i onda kada su počinili kriminalne radnje.

Više od 40 istaknutih Saudijaca, 11 prinčeva koji su u direktnom srodstvu sa vladarima, kao i 30 visokih državnih zvaničnika i bivših ministara, zaključani su u "Ric Karltonu", koji je njihova "zatvorska ćelija".

Hapšenja su došla po naređenju mladog, ambicioznog i vlasti žednog princa Mohameda bin Salmana, trenutnog ministra odbrane, koji je ipak svjestan rizika svog radikalnog poteza protiv establišmenta, zbog čega je preduzeo mjere predostrožnosti.

Naime, u strogom kraljevstvu, uvreda visokog zvaničnika ili još gore, rođaka vladajuće dinastije, sa sobom nosi zastrašujuće posljedice. S obzirom na to da Saudijskom Arabijom i dalje vladaju plemenska pravila, kraljevstvo se vodi pomoću konsenzusa nekoliko grana kraljevske porodice, čiji članovi potiču od osnivača države Abdulaziza el Sauda.

Uvreda jednog od njegovih rođaka, recimo zatvaranje u zatvorsku ćeliju, predstavlja nipodaštavanje koje bi unijelo žestok razdor među saplemenicima. Svaka uvreda mogla bi lako da pokida veze koje drže saudijsko plemensko društvo. Visoke figure saudijskog društva imaju veliku ulogu u sistemu, kao i profit, a zauzvrat pružaju svoju lojalnost pomoću koje država - tačnije njihovi rođaci na tronu - funkcionišu. Ukoliko bi takav balans bio poremećen, saudijski lideri ne bi mogli da računaju na pomoć svojih rođaka koja im je prijeko potrebna za nastavak autoritarne vladavine.

- Princ Mohamed bin Salman nije mogao da ih pošalje u zatvorsku ćeliju. I on to vrlo dobro zna. Zato se potrudio da pronađe najdostojanstvenije rješenje koje je mogao - rekao je jedan visoki saudijski zvaničnik.

Stražari

Da situacija nije baš bezazlena govori i prisustvo stražara u ovom najluksuznijem zatvoru na svijetu. Oni su smješteni u velikoj sobi za bankete "Bolrum B", koja ima 1.850 metara kvadratnih otvorenog prostora i koja može primiti više od 1.400 ljudi. Na podu sobe postavljeni su madraci na kojima stražari spavaju i data su im živopisna ćebad kojima se pokrivaju. U sobi se mogu vidjeti i moderne vojne puške koje liče na američke puške M-4.

Neočekivana rezervacija

Prinčevi i zvaničnici borave u nekoliko hotelskih apartmana i soba od ukupno 492 sobe koje hotel ima. Na pitanje o tome šta se dešava, jedan od predstavnika hotela je rekao da su dobili "neočekivanu rezervaciju od strane vlasti". Hotel "Ric Karlton" u Rijadu se nalazi u vlasništvu saudijske vlade, dok njim upravlja američka hotelska grupa "Meriot". U njemu su znali odsjedati Barak Obama i Donald Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana