Пребогати Саудијци постали затвореници у хотелу Риц Карлтон

Агенције
Пребогати Саудијци постали затвореници у хотелу Риц Карлтон

Ријад - Током чистке у политичким круговима Саудијске Арабије, која је спроведена по налогу принца Мохамеда бин Салмана, гости у луксузном "Риц Карлтон" хотелу у саудијској престоници Ријаду доживјели су недавно непријатност са каквом се људи њиховог друштвеног слоја до сада вјероватно нису суочили.

Бизнисмени, милионери, жене богатих спортиста и остали хитно су позвани да се спакују и окупе у холу хотела, одакле су пребачени у други хотел. Нико није знао због чега. А онда су у хотел почели да пристижу пребогати саудијски принчеви, а све како би у њему били "притворени" након хапшења због корупције.

Рецепционер је убрзано рјешавао папирологију и викао на собарице да што прије очисте најлуксузније апартмане како би се у њих уселили затвореници највишег калибра у историји Саудијске Арабије. Уз то и дефинитивно најразмаженији.

Након што је хотел испражњен, почели су да пристижу аутобуси са осрамоћеном елитом и полицајцима. Највеће хапшење принчева у историји затвореног краљевства показало је да најбогатији, ипак, имају привилегије, чак и онда када су починили криминалне радње.

Више од 40 истакнутих Саудијаца, 11 принчева који су у директном сродству са владарима, као и 30 високих државних званичника и бивших министара, закључани су у "Риц Карлтону", који је њихова "затворска ћелија".

Хапшења су дошла по наређењу младог, амбициозног и власти жедног принца Мохамеда бин Салмана, тренутног министра одбране, који је ипак свјестан ризика свог радикалног потеза против естаблишмента, због чега је предузео мјере предострожности.

Наиме, у строгом краљевству, увреда високог званичника или још горе, рођака владајуће династије, са собом носи застрашујуће посљедице. С обзиром на то да Саудијском Арабијом и даље владају племенска правила, краљевство се води помоћу консензуса неколико грана краљевске породице, чији чланови потичу од оснивача државе Абдулазиза ел Сауда.

Увреда једног од његових рођака, рецимо затварање у затворску ћелију, представља ниподаштавање које би унијело жесток раздор међу саплеменицима. Свака увреда могла би лако да покида везе које држе саудијско племенско друштво. Високе фигуре саудијског друштва имају велику улогу у систему, као и профит, а заузврат пружају своју лојалност помоћу које држава - тачније њихови рођаци на трону - функционишу. Уколико би такав баланс био поремећен, саудијски лидери не би могли да рачунају на помоћ својих рођака која им је пријеко потребна за наставак ауторитарне владавине.

- Принц Мохамед бин Салман није могао да их пошаље у затворску ћелију. И он то врло добро зна. Зато се потрудио да пронађе најдостојанственије рјешење које је могао - рекао је један високи саудијски званичник.

Стражари

Да ситуација није баш безазлена говори и присуство стражара у овом најлуксузнијем затвору на свијету. Они су смјештени у великој соби за банкете "Болрум Б", која има 1.850 метара квадратних отвореног простора и која може примити више од 1.400 људи. На поду собе постављени су мадраци на којима стражари спавају и дата су им живописна ћебад којима се покривају. У соби се могу видјети и модерне војне пушке које личе на америчке пушке М-4.

Неочекивана резервација

Принчеви и званичници бораве у неколико хотелских апартмана и соба од укупно 492 собе које хотел има. На питање о томе шта се дешава, један од представника хотела је рекао да су добили "неочекивану резервацију од стране власти". Хотел "Риц Карлтон" у Ријаду се налази у власништву саудијске владе, док њим управља америчка хотелска група "Мериот". У њему су знали одсједати Барак Обама и Доналд Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана