Popularnost i vojska izvor Putinove moći

Agencije
Popularnost i vojska izvor Putinove moći

Vašington - Sajber i vojna moć, kao i kult ličnosti tri su stvari koje grade široku mrežu uticaja zbog kojih je predsjednik Rusije Vladimir Putin toliko moćan, ocijenio je Si-En-En u serijalu "Dekodiranje Rusije".

Američka televizijska mreža ukazuje da je Rusija, iako to negira, optužena da su njeni hakeri uticali na rezultate izbora američkog predsjednika, kao i da su izazvali ometanja izbora u Estoniji i Ukrajini.

S tim u vezi konstatuju da ogromna hakerska moć Rusije, prije svega, leži u tome što su fakulteti u Sovjetskom Savezu izgrađeni u sistemu koji treba da iznjedri inženjere svjetske klase.

Što se vojne moći tiče, Si-En-En konstatuje da je sve pod Putinovom kontrolom, uključujući i nuklearne bombe.

Osim toga, kako se navodi, Putin troši ogroman novac na stalnu modernizaciju vojske, iako stručnjaci tvrde da je rusko konvencionalno oružje ograničenih mogućnosti.

U ruskoj vojci se nalazi ukupno dva miliona ljudi, imaju jaku mornaricu, kopnenu vojsku i avijaciju.

Treća stvar koja čini Putina moćnim je svakako nevjerovatna popularnost.

Sve više Rusa slavi svog lidera, iako neke njegove izjave ili ponašanje kritikuju svjetski lideri, posebno nakon ruskih akcija u Ukrajini i Siriji.

Putin je, međutim, sve popularniji, konstatuje Si-En-En, a to objašnjava time da većina Rusa želi da njihova država ima što veći uticaj na svjetske događaje, čak iako to donosi sankcije i pogoršanje životnog standarda.

Američka televizija dodaje da u jačanju popularnosti Putin profitira zbog političkog sistema u Rusiji, kao i od medijske scene, na kojoj, kako navode, postoji nulta tolerancija na kritike lidera.

Međutim, iako je njegov uticaj veliki, vjeruje se da mu najveći problem predstavlja stagnacija ruske ekonomije i da je to njegova jedina slaba tačka.

Fascinacija Kremljom

Ono što je posebno interesantno jeste fasciniranost Zapada institucijom Kremlja. Ta riječ označava tvrđavu i ovakve građevine se mogu naći na više mjesta u Rusiji, ali je najpopularniji onaj u Moskvi koji važi za simbol ruske moći još od 13. vijeka.

Kada se negdje u svijetu čuje riječ Kremlj odmah se pomisli na ruskog predsjednika i njegovu moć, a to je nasljeđe koje je stvarano vijekovima, još od perioda ruskih careva.

Kremlj je Putinovo radno mjesto i tu je proveo ukupno 13 godina, a ako bude izabran za predsjednika sljedeće godine ostaće na vlasti do 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana