Понос Венеције постао симбол сиромаштва

Приредио: Борис Ђурић
Понос Венеције постао симбол сиромаштва

Каракас - Највећи небодер у Каракасу требало је да буде знак богатства и просперитета када је почела његова изградња 1990. године, а двије и по деценије касније постао је највећа сиротињска фавела у Венецуели.

Познат као Давидов торањ, небодер је дио комплекса банкарских зграда које су грађене током банкарског бума крајем осамдесетих година када је био план да се центар Каракаса претвори у центар сличан Волстриту.

За изградњу је био задужен банкар Дејвид Брилембург који је мислио да ће небодер бити штаб Конфијанцес групе. Модерни небодер требало је да има 45 спратова, додатну зграду од 18 спратова, атријум и велики паркинг.

Брилембург је 1993. умро, а у исто вријеме почело је урушавање банковног система земље, што је пореметило изградњу пројекта. До сљедеће године сви ресурси за завршетак небодера су пресушили и изградња је потпуно стала. Са откривеном бетонском конструкцијом и дјелимично постављеном стакленом фасадом небодер је постао ружно здање које је штрчало и упадало у очи свим грађанима. Влада је покушала да га прода, али није било ниједног заинтересованог купца.

Потом је 2007. године око 200 породица окупирало небодер. Предвођене групом бивших осуђеника, породице су се населиле у недовршене собе које су требале да буду канцеларије. Њима су се ускоро придружили други сиромашни становници Каракаса населивши небодер до 28. спрата иако у њему није било струје, водоинсталација ни лифтова. Временом је зграда илегално прикључена на струјну и водоводну мрежу и добила је неформалног управника - бившег гангстера Александра Дазу.

- Мислим да је овај торањ боље организован него држава - говорио је Даза. Незнанцима је било тешко ући у небодер, а криминал и насиље су били честа појава. Венецуеланска влада је ипак одлучила да нешто учини у вези са небодером и у љето 2015. почела је да исељава његове илегалне станаре.  Ипак, званичници још не знају шта да раде са небодером који је трабало да буде понос читаве нације, а данас зјапи празан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана