Pobunjenici u Meksiku prelaze u političare

Preveo: Boris Đurić
Pobunjenici u Meksiku prelaze u političare

Meksiko - Zapatisti, najmoćniji politički pobunjenici u Meksiku u posljednjih 100 godina, odriču se oružane revolucije nakon decenija protivljenja vladi iz jednog jednostavnog razloga, a to je porast nasilja u Meksiku, sa kojim se zemlja više ne može boriti.

Broj ubistva u Meksiku toliko brzo raste da čak i pokret zasnovan na oružanoj borbi želi da se uzdrži od nasilja.

U državi je tokom posljednjih deset godina rata protiv narko-bandi ubijeno do 100.000 ljudi, dok se više od 30.000 vodi kao nestalo, a i ove se godine bilježe rekordne cifre.

- Sve ovo pokazuje do kojeg nivoa je Meksikancima dosadilo nasilje - kaže profesor političkih nauka sa Tehnološkog univerziteta Monterej Hesus Silva Hercog.

On ističe da politički radikalizam mora biti okrenut miru, jer je javni, društveni i ekonomski život u Meksiku suviše dugo "okrvavljen".

Potkomandant Markos, poznati lider pobunjenika, nedavno se popeo na binu zajedno sa brojnim borcima i mladima i nakon nekoliko rundi aplauza, slikanja i pjevanja revolucionarnih pjesama tiho ju je napustio, što je u velikoj suprotnosti sa njegovim ranijim zapaljivim govorima o nejednakosti i oružanoj revoluciji.

Odbacujući revoluciju zapatisti sada prelaze u politiku i počinju se baviti izborima. Oni su odabrali Mariju Patricio Martinez (57), koja se bori za prava domorodačkih naroda Meksika, da bude njihov kandidat na predsjedničkim izborima iduće godine.

- U Meksiku biti pripadnik domorodačkih naroda znači biti tretiran kao polubiće, a ako ste žena, onda i manje - kaže Patricio Martinez, koja nije zapatista.

Zapatisti su se takođe okrenuli od izgradnje vojnih baraka i unapređenja arsenala oružja ka izgradnji škola i bolnica, te organizovanju života u vidu komuna, dok na teritoriji koju kontrolišu organizovani kriminal nije uspio prodrijeti. Njihov novi model organizacije društva i novi politički pokret daje nadu nezadovoljnim Meksikancima da postojeći sistem upravljanja u zemlji može biti drugačiji i bolji, sa više demokratije i manje korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana