Пљачке и убиства због глади Венецуеланска свакодневница

Приредио: Борис Ђурић
Пљачке и убиства због глади Венецуеланска свакодневница

Каракас - Венецуелу потреса огромна криза у којој народ буквално гладује, због чега се људи одлучују на пљачке како би прехранили породице.

Чак 87 одсто становника те земље тврди да су на ивици егзистенције, да не могу обезбиједити нити један оброк дневно, а и у самој држави влада несташица хране.

Због сиромаштва људи су приморани да пљачкају пекаре, маркете и апотеке како би преживјели, због чега је појачана присутност полиције на улицама. Док већина чека у редовима испред социјалних установа, надајући се да ће добити храну потребну за пуко преживљавање, најмање пет особа дневно буде убијено у пљачкама. Несташица хране често доведе и до масовних нереда на улицама, јер припадници националне гарде неријетко конфискују храну из маркета како би је прослиједили у друге дијелове државе.

Велики степен криминала и економски хаос, који је захватио Венецуелу, разара некадашњи добар школски систем и дјеца знају изгубити и до 40 одсто школског времена, јер трећина учитеља и наставника одлазе са наставе да би провели дан чекајући у реду за храну.

Марија Аријас сваки дан иде у школу улицама са толико насиља да у њих такси не долази ни по коју цијену. За ужину је понијела једну банану коју ће подијелити са братом и сестром. У њеној школи дјеца су падала у несвијест због недостатка хране па су директори рекли родитељима да дјецу не пуштају од куће ако им не могу обезбиједити ужину. И док школа затвара капију сваког јутра, наоружани пљачкаши, који су често и сами тинејџери, успијевају провалити и малтретирати ученике. Како је све мање хране, школе пријављују на десетине пљачки школских кантина.

- Ова земља је напустила своју дјецу. До времена када будемо увидјели пуне посљедице, неће бити начина да се ствари исправе - каже портпарол Покрета организованих родитеља Аделба Тафин.

За такво стање у јужноамеричкој држави грађани, али и међународна заједница криве економску политику предсједника Николаса Мадура, који је такође често на удару оптужби за корупцију. Лидери опозиције константно понављају захтјеве да буде расписан референдум на коме би Мадуро био опозван са позиције лидера Венецуеле. Ова држава је позната по највећим резервама нафте, а први пут у посљедњих двадесет године у фебруару је цијена овог енергента скочила за невјероватних 6.000% са 0,01 на 0,95 долара по литру. То је изазвало бијес грађана, али се Мадуро правдао да је то неопходна мјера како би била смањена штета од инфлације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана