Пирати преузимају власт на Исланду?

Приредио: Борис Ђурић
Пирати преузимају власт на Исланду?

Рејкјавик - Пиратска партија, која прије четири године није ни постојала, за викенд би могла однијети побједу на исландским изборима, јер анкете показују да је у предности у односу на остале.

Њене чланове чине анархисти, хакери, либертаријанци и заљубљеници у интернет. Партија своју политику доноси путем интернет анкета и заступа мишљење да и влада треба исто тако да чини. Она жели да од Исланда направи земљу без дигиталног шпијунирања грађана и понудила је дом бившем америчком обавјештајцу Едварду Сноудену.

Раст "Пирата", од радикалне маргине до главног фокуса исландске политике, запањио је чак и оснивача партије, пјесникињу, програмера и бившег активисту "Викиликса" Биргиту Јонсдотир.

- Није логично да побиједимо - одговорила је Јонсдотир на питање да ли може замислити да њена партија дође на чело државе само четири година након оснивања.

Међутим, како је 2016. година у којој су изборне нелогичности одједном постале реалност, што се могло видјети на примјеру "брегзита" и побједе Доналда Трампа у номинацији републиканаца, свијет би ускоро могао видјети и прву европску владу коју предводе "Пирати".

За Јонсдотир и остале истинске поклонике "Пирата", који своју партију не дефинишу ни као љевицу ни као десницу, већ као радикални покрет који комбинује најбоље од тога, избори би могли означавати почетак пријеко потребне обнове западне демократије.

- Људи желе праве промјене и разумију да морамо промијенити системе, морамо модернизовати начин доношења закона - каже Биргита.

Штаб партије је смјештен у индустријском подручју Рејкјавика и личи на сједиште бунтовне технолошке компаније са бројним црним заставама са лобањом и мачевима.

Глобална финансијска криза 2008. године је оборила земљу на кољена, банкари су отишли у затвор и рођени су улични протести. Популистички дух се још једном пробудио прошлог прољећа са објавом "панамских докумената" и открићем да је премијерова жена имала компанију у пореској оази.

- Неповјерење које је дуго врело сада је експлодирало. И "Пирати" "јашу" на том таласу - каже професор политичке историје Рагнетур Кристјансдотир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана