Pet država koje i dalje vode rat sa vješticama

Theatlantic.com
Pet država koje i dalje vode rat sa vješticama

U pojedinim zemljama optužbe da ste vještica mogu rezultovati izuzetno oštrim kaznama.

Mnoge zapadne zemlje prestale su da vrše smrtnu kaznu nad osobama optuženim za vještičarenje do kraja 18. vijeka. Međutim, do današnjeg dana, mnoge vlade širom svijeta i dalje progone osobe optužene za praktikovanje magije.

Na ovih pet mjesta globalni lov na vještice i dalje traje:

1. Regulacija leta na metli u Svazilendu

Nakon što je privatni detektiv uhapšen u ovoj zemlji zbog toga što je narušio vazdušni prostor sa ručno napravljenim letećim objektom, novinari su se obratili Sabelou Dlaminiju, čovjeku zaduženim za civilno vazduhoplovstvo za detaljnije objašnjenje o tom vazdušnom zakonu.

Zakon postavlja jasnu granicu na 150 metrara kada su lagani avioni, zmajevi ili igračke na daljinsko upravljanje u pitanju. Sudeći po Dlaminiju, zakon pokriva i neke znatno maštovitije verzije vazdušnih vozila.

„Vještica na metli ne bi trebalo da leti iznad linije od 150 metara", izjavio je.

Sve vještice koje bi preršile ovaj zakon morale bi da plate kaznu, dok bi one koje bi poštovale visinsku granicu mogle slobodno da lete na svojoj metli.

Iako ovo zvuči kao šala kako bi se demonstrirala poenta zakona, vještičarenje nije.

U sub-saharskoj Africi skoro 55 odsto ljudi jveruje u vještičarenje. U septembru, blizu Zimbabvea, dvije „vještice" su uhapšene nakon što je lokalno stanovništvo prijavilo da su imale „nesrećan pad" i da su na mjestu nesreće pronađene brojne stvari u vezi sa praktikovanjem magije, uključujući i sovu.

Iako je par pred sudijom izjavio da su one samo glumice koje su unajmljene od strane lokalnog proroka u nadi da će tako pribaviti sljedbenike, one su ipak optužene za vještičarenje. Nakon priznavanja manje ozbiljnog prekršaja koji se ticao nedoličnog ponašanja u javnosti, par neće morati da služi zatvorsku kaznu.

2. Porez na vještice u Rumuniji

Nakon što je vlada u Rumuniji proširila porez na vještice i astrologe 2011. godine, neki su se plašili osvete magijom. Vještice su se sakupile na obali Dunava izričući kletve protiv vlade i predsjednika.

Nakon što je zakon odobren, zakonodavstvo je spremilo još jedan koji bi trebalo da kažnjava vještice zbog netačnog predviđanja budućnosti.

Vještice nisu bile zadovoljne pošto su smatrale da ne bi trebalo kažnjavati njih, već karte.

3. Policijska jedinica zadužena za magiju u Sudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija vjerovatno je najopasnije mjesto za vještice, ili tačnije, strankinje koje rade po kućama za koje vlasti misle da su vještice. Cijela jedna policijska jedinica posvećena je borbi protiv vještičarenja, a religiozne sudije vrlo često optužuju ljude na osnovu dokaza koji se samo mogu podvesti pod „smiješni".

Međutim, posljedice tih odluka mogu biti prilično opasne: neke od navodnih vještica su čak pogubljene.

4. Sudski sistem u Centralnoj Africi je zatrpan vešticama

U gradu Mbaikiju su pigmeji vrlo često optuženi za bacanje kletvi na svoje neprijatelje kao i za mijenjanje oblika. Vještičarenje je jedan od glavnih zločina u Centralnoj Afripkoj Republici, gdje oko 40 odsto sudskih slučajeva uključuje optužbe za vještičarenje. U gradu Mbaikiju je broj ovakvih slučajeva veći od polovine.

Na ove optužne nisu imuna čak ni djeca. Skoro pet odsto djece koja su prošla kroz maloljetničke sudove 2012. godine bilo je optuženo za vještičarenje.

I to su samo djeca koja su prošla kroz sudski sistem. Mnoga druga djeca završavaju u bizarnim hrišćanskim centrima gdje pastori pokušavaju da ih izliječe molitvama i savetovanjem.

UNICEF je dokumentovao brojne primjere u kojima pastori djecu polivaju benzinom, daju im otrov i izlažu ih fizičkom nasilju u ritualima egzorcizma.

5. Političke vradžbine u Iranu

Savjetnici i pomoćnici bivšeg iranskog predsjednika Mamuda Ahmedinedžada bili su optužbeni za korišćenje crne magije 2011. godine. Wall Street Journal došao je do sveštenika koji tvrdi da se sa predsjednikom sreo barem dva puta kako bi sakupio informacije za njega u vezi sa „izraelskom tajnom službom Mosad".

Više od deset zvaničnika iz predsjednikovog uskog kruga saradnika uhapšeno je zbog pristupanja „nepoznatim svijetovima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana