Пејзажи и годишња доба у десертима

Приредио: Борис Ђурић
Пејзажи и годишња доба у десертима

Њемица Карина Апелдорн, комбинујући разне намирнице, прави укусне и необичне слаткише и она је четврта жена која је за своје десерте добила титулу "Кондитор 2015" чувеног француског водича ресторана "Го Мијо" у Њемачкој.

Њени десерти су класични, али префињени. Тако је њемачко издање француског водича за ресторане "Го Мијо" образложило додјелу титуле Карини Апелдорн, која већ четири године ради у чувеном ресторану "First flor" у Берлину. Иначе, ова награда се додјељује од 2002. године и до сада ју је освојило 45 берлинских кувара, како за слаткише тако и за уобичајена јела.

"Шетња шумом" и "зимски пејзаж", неке су од њених креација. Позната је по томе да умије да дочара пејзаже уз помоћ укуса и изгледа слаткиша и воли симетрију, као и различите форме хране. Карина највећи дио свог времена проводи на радном мјесту, односно у кухињи, која заузима 15 метара квадратних. Ту ради са Сабрином Шанц и воли што је простор тако мали, јер су јој сви састојци надохват руке.

- Ја више волим да спремам јела која су компактна и симетрична, док Сабрина воли да прави јела која су комбинација неколико малих ствари - каже изузетни креатор слаткиша.

Њих двије су постале "тим из снова" за власника ресторана Матијаса Дитера. Он их назива даром од Бога који прави неке од најбољих слаткиша у Берлину, али и у читавој Њемачкој. Њен рецепт за успјех гласи - класични састојци у префињеним комбинацијама. Карина воли да умјесто шећера користи биљке, воће и поврће, а у својој најновијој креацији "зимски пејзаж" комбинује класични мус - слатки пјенасти крем, сладолед, цикорију, тропско воће рамбутан и босиљак.

На крају још додаје шећерну пјену и све то је филигрански декорисано. Гости могу да се опусте и уживају без гриже савјести, јер сви десерти Карине Апелдорн имају само око 70 калорија.

Она је рођена 1976. године у малом селу у регији Турингија. Дјетињство је провела на фарми њених родитеља и у принципу пред њом су стајале двије каријере - фармер и кувар. Схватила је да јој више лежи кување, па је још као дјевојчица помагала у спремању хране. Када је одрасла, ипак је одлучила да се упише на машински факултет у Минхену.

Успјела је да заврши факултет, али је потом схватила да не жели то да ради читав живот.

И тако је љубав према кувању превагнула и уписала се у школу за куваре у Минхену. Након тога почиње да ради у неколико различитих ресторана, да би се у једном тренутку нашла код познатог њемачког кувара Кристијана Јургена, код којег је научила "како да претвори атмосферу околине у својеврстан стил хране".

Та вјештина јој је помогла да прави изузетне посластице које су често у вези са годишњим добом. Тако, на примјер ако је прољеће, она прави посластице од тушта, малина, јабука и маракује. Такође, позната је по својој чоколадној капи са зеленим чајем и лишћем азијског пандана. Оно што она направи не представља само ужитак за језик него и за очи, јер чим угледате њене креације некако инстинктивно знате да је у питању изузетна посластица.

Власник ресторана Дитер најбоље је описао њене креације - "изузетни слаткиши који праве хармонију између супротних састојака и тако стварају изузетан ароматски однос".

Након што је постала прави посластичар, отишла је да ради у Аустралију и Швајцарску, да би након три године боравка у иностранству завршила у ресторану "Фирст флор".

Радећи у иностранству стекла је искуство и знање о различитим десертима свијета.

- Аустрија је врло традиционална, они воле палачинке, царске мрвице, кнедле. Тамо се много једу торте, а мање десерти. Воле и сладолед. Француска је веома класична, воле веома слатке, врло тешке десерте, док је Њемачка више сјеверњачки фокусирана, то су врло лаки и свјежи десерти - рекла је она.+++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана