Ово је село у којем су све жене и дјевојчице приморане на проституцију

Агенције
Ово је село у којем су све жене и дјевојчице приморане на проституцију

“Процијењује се да је око 100.000 жена и ђевојчица у овој ситуацији, али је много и оних које нисмо идентификовали. Ово је невидљиви проблем”, каже Ашиф Шаик, члан организације која ради са припадницима најнижих каста у Индији.

Село Сагар Грам у Индији јединствено је не само по томе што се у њему рађа више ђевојчица него ђечака, већ и по томе што су у овом селу жене хранитељке породице; очекује се да чим довољно порасту, односно напуне отприлике 11 година, почну да се баве проституцијом и издржавају своју породицу.

Индија је званично укинула касте прије скоро 70 година, али је тешко до краја искоренити традицију стару читав миленијум. За већину Индијаца, каста и даље утиче на то са ким ће се вјенчати или шта ће јести.

У кастинском систему данас су заробљени милиони људи који се експлоатишу. Живот ђеце у Сагар Граму, али и у десетинама других индијских села, јесте најстрашнији доказ тога, пише Гардијан.

“То су касте и ропство”, каже Ашиф Шаик, члан организације која ради са припадницима најнижих каста у Индији, заједница које су се некада звале “невидљивима”.

“Процијењује се да је око 100.000 жена и ђевојчица у овој ситуацији, али је много и оних које нисмо идентификовали. Ово је невидљиви проблем”, наводи он.

Лина (22) је испричала како је почела да ради са 15 година, пошто је њена породица имала новчане проблеме.

“Све друге ђевојке у селу су то радиле, и онда сам се осјећала примораном да и ја то радим”, рекла је Лина.

“То је била моја одговорност.”

Секс је, међутим, испрва био мистерија за Лину.

“Када сам била млађа, најважнија ствар ми је била да видим новац који муштерија нуди”, рекла је она. “Нисам разумијела шта су ми радили. Само сам скупљала новац.”

Прве ноћи је зарадила 5.000 рупија. Цијена јој је пала послије тога. Друга жена (29) каже да највише за један сусрет може да добије 200 рупија. Понекад се дневно састане са пет или шест мушкараца.

Узраст сексуалне сагласности у Индији је 18 година. Држава Мађа Прадеш, у којој се налази село Сагар Грам, недавно је усвојила смртну казну за свакога ко силује дијете испод 12 година, а такође су повећане казне за одрасле који ступе у сексуалне односе са особама млађим од 18 година.

Из полиције наводе да је прошле године у Сагар Граму ухапшено седам особа због сексуалног експлоатисања дјеце, од тога пет жена које су продавале своје малољетна ћерке. Закон је јасан, али не помаже много када се испрече друштвени обичаји и економски проблеми.

Већина мушкараца у овом селу не ради. Нјима се нуде само најслабије плаћени послови које сматрају понижавајућим. Зато се ослањају на своју дјецу. Породица неријетко чека на тријему куће док су ћерке унутра са муштеријама.

Један од мјештана, Балрам Чауан, могао би да буде богат човјек; он има пет кћери, пише Гардијан. Он је, међутим, једини отац у читавом селу који не приморава своју дјецу да се баве проституцијом.

“Изложити их таквом насиљу и психичком и физичком злостављању? Како било који родитељ може да натјера дјецу на такво нешто?”, рекао је Чауан.

Нјегова мајка је била проститутка, а упркос његовом противљењу, и његове четири сестре су се бавиле проституцијом.

“Од тренутка када сам схватио шта заправо раде покушавао сам да их зауставим”, додао је он. “Али родитељи су били против мене. Рекли су да је таква наша култура која траје годинама. Ко сам био ја да то промијеним?”

Он не може да се пресели из овог села јер му нико неће изнајмити кућу због касте којој припада. Зато је отворио малу продавницу од које покушава да живи и плати школовање својим ћеркама.

“Да имам једну ћерку, могао бих то да изведем. Али са њих пет, много је тешко”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана