Ово је права истина о Области 51

Срна
Ово је права истина о Области 51

Област 51 се већ деценијама налази у средишту теорија завјера о ванземаљцима. Сазнајте у наставку текста зашто је ова удаљена војна база у Невади привукла толику пажњу свјетске јавности.

Раних педесетих година прошлог вијека, амерички авиони изводили су ниске летове нас СССР-ом у оквиру извиђачких мисија. Ипак, америчка влада стално је страховала да би летјелице могле да буду примјећене и оборене.

Из тог разлога, амерички предсједник Двајт Ајзенхауер одобрио је 1954. године развој новог авиона намијењеног шпијунирању Совјетског Савеза.

Пројекат, који је носио назив "Акватон", захтјевао је коришћење удаљене области која не би била лако доступна цивилима или шпијунима, а Област 51 била је савршена за то. С обзиром на то да су раније на истом подручју вршена нуклеарна истраживања, војска је била изузетно добро упозната са тереном.

На љето 1955. године почеле су да стижу пријаве у вези са 'неидентификованим летећим објектима', али оно што су људи видјели нису били ванземаљци, већ тестирање борбене летјелице У-2 која је имала способност летења на 18.000 метара висине. Путнички авиони летјели су на висини од 3.000 до 6.000 метара, што значи да пилоти нису могли да знају шта представљају ‘мале тачке’ које би видјели високо на небу.

Иако је америчка влада знала да је ријеч о авиону У-2 , то свакако није смјела да изнесе у јавност, тако да је објаснила да је ријеч о ‘природним феноменима’ и ‘метеоролошким истраживањима’.

Иако се тестирање У-2 завршило крајем педесетих, Област 51 задржала је дуго своју намјену. Касније су на овом подручју тестирани Ф-117А, А-12 и "Tacit Blue ".

Чему база служи данас, нико не зна. Америчка влада је тек 2013. године признала њено постојање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана