Овдје живе само богаташи, али не смију да оду

Агенције
Овдје живе само богаташи, али не смију да оду

Грађани милионерске утопије изграђене на пар квадратних километара живе као “бубрег у лоју”, али не смију да разговарају са медијима нити да напусте село

Село Хуакси у Кини представља праву мистерију, оно је најбогатије мјесто у Кини и за већину грађана те земље оно је својеврсни комунистички рај, пише express.hr


Најпознатије по ужасно високом животном стандарду, то се мjесто одваја од остатка Кине и за 55 година претворило се из руралног засеока у прави мали луксуз.

Ипак, како су се обогатили и како троше новац нису информације до којих је лако доћи - будући да је становницима Хуаксија забрањено разговарати с медијима, ријетко и међусобно разговарају, а чак им је забрањено и да га напуштају - јер ако напусте село губе све што су икада стекли и остају без ичега.

Крајем педесетих година прошлог вијека Хуакси је имало само око 600 становника, а процват је омогућио Ву Ренбао, некадашњи секретар Комунистичке партије који је развио план обогаћивања, основао преко 12 фирми, подстакао рад са сировинама попут алуминијумом.

Хуакси који се налази у провинцији Џиангсу познато је и под називом “Прво село под небом”, а данас има око 2000 регистрованих становника који живе у идентичним вилама саграђеним по узору на иностране, али и сви наводно имају 250.000 долара у банци.

Симбол села

У селу се налази чувени Свјетски парк са репиликама свих славних грађевина из свијета попут Кипа слободе, опере из Сиднеја, Кинеског зида, као и нов небодер од 328 метара висине и 60 спратова. У небодеру је хотел са 826 соба, а у његовом приземљу налази се кип бика направљен од чистог злата.

Дамо вам новац, али га не смијете носити ван

Ипак, неки говоре како живот у селу милионера није све тако бајно - морају да раде седам дана у недјељи, најчешће у индустријском сектору. Осим тога, и број становника је упитан - осим 2000 регистрованих који су потомци породица и из прошлог вијека, много је досељеника који не уживају у луксузним аутомобилима, платама и вилама. Њих је наводно на десетине хиљада - на свега једном километру квадратном. Повлашћени становници села такође не могу напустити село, односно ако то учине - изгубиће све богатство и новац не могу понијети са собом, па је питање колико су заправо лично они богати, а што припада граду. Коцкање као и дрога у селу су строго забрањени, не постоје клубови, барови...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана