Она је једина жена коју је погодио метеорит, и то у кући VIDEO

express.hr
Она је једина жена коју је погодио метеорит, и то у кући VIDEO

Она је једина позната жртва у историји коју је погодио метеорит и тврди да јој је то уништило живот.

Иако се о метеоритима често говори да се могу пронаћи свуда на Земљи, они су у целој историји погодили само једну жену – Ен Хоџис.


Било је то 30. новембра 1954, кад је Ен Хоџис из Силакога одлучила да се одмори и одрема на каучу у свом дневном боравку. Пробудила се, уплашена, кад се одједном створио 3,8 килограма тежак свемирски камен, који ју је ударио. Необичан предмет величине лопте пробио је плафон куће, одбио се од радија на ормарићу и слетио на Енино бедро.

Као подсјетник јој је остала велика тамна модрица и бројна питања.

Свједоци из Силакога су изјавили да су видјели сам пад метеорита, неки су описали црвенкасто свјетло које га је пратило с трагом дима иза њега. Други су пак описали "ватрену куглу", али шта год су видјели - заинтересовало их је. Убрзо су се знатижељни мештани окупили око куће Хоџисових, без питања улазећи ( с космичком случајношћу да се преко пута саме куће налазио биоскоп на отвореном Комет) како би открили шта се тачно догодило. Док је стигао кући, Енин супруг Јуџин је морао да се пробија кроз руљу да би дошао до своје жене. Иако су неки нагађали да је предмет који је погодио Ен заправо дио који је отпао са авиона или нечег злокобнијег совјетског порекла, геолози су убрзо потврдили да је тајанствени камен заиста метеорит.

Битка за старатељство

Ускоро је започела права битка за старатељство над меторитом - Ен је тврдила да је њен јер је пао кроз њену кућу и на њу, не из пуке случајности већ зато што је "Бог то тако одредио". Госпођа Бирди Гај, правна власница куће коју је изнајмљивала Хоџесовима, сматрала је да метеорит припада њој. Иако је закон био на страни станодавке, јавност се није с тим слагала већ су навијали за то да се камен врати Ени. Јавно мњење је извршило притисак па је Бирди пристала на судску нагодбу, узимајући само 500 понуђених долара.

Након тужбе су Хоџизови били увјерени да ће добити велики новац за метеорит, ако од никог другог, онда од музеја. Будући да су одбијали понуде одмах након инцидента, а потрошили доста новца на правну битку око власништва, цела прича па и сам метеорит постали су стара вијест. Понуде су пресушиле, а Хоџисови су га, иронично, прије донације музеју користили као веома чврст подметач за врата.

Уништио јој живот

Без свог метеорита, Ен је осјећала својеврсну празнину. Била је само просјечна жена и домаћица из малог мјеста док се није нашла у средишту свјетске пажње, управо захваљујући тешком камену. Након што је истекло њених 15 минута славе, ствари су пошле по злу. Постала је депресивна, све чешће у сукобу с мужем па је доживјела нервни слом. Пар се растао 1964, а према Јуџину, она се "никад није опоравила од метеоритског лудила". Умрла је сама и несрећна 1972. са само 52 године, услијед компликација с јетром.

Неко је ипак имао користи

На велико изненађење, неком је сав тај догађај и медијска пажња ипак добро дошла. Ријеч је о суседу Хоџизових, фармеру Џулијусу Макинлију, који је пронашао још један дио отпалог метеорита на тлу. Иако је био упола мањи од комада који је пао на Ен, он је одмах знао да ће имати вриједност. Макинли, који је био 50-годишњи Афроамериканац у Алабами, пронашао је доброг адвоката који му је одмах помогао да пронађе добру цијену за камен па га је за огромну суму новца продао Институту Смитсонијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана