Од Пепељуге до краљице екрана

Приредио: Борис Ђурић
Од Пепељуге до краљице екрана

Пекинг - Прва на листи најбогатијих Кинескиња које су саме створиле своје богатство је "краљица екрана" Зоу Кунфеи, а тешка је 7,8 милијарди долара, објавио је истраживачки институт Хурун.

Она је оснивач "Ленс технолоџи", компаније за производњу стакла осјетљивих на додир. До марта ове године, када је компанија излистана на берзи, нико није обраћао пажњу на ову успјешну Кинескињу. Жене предузетнице у Кини имају једну изузетну особину истрајност.

Зоу је то схватила још док је била дијете. Њена мајка је умрла када је Зоу имала пет година да би касније отац изгубио осјећај у рукама и готово је остао слијеп након саобраћајне несреће. Не само да је Зоу морала путовати 20 километара од школе и назад већ је морала кувати за свог оца, хранити свиње и кокоши и сакупљати огрев у оближњој шуми. Била је мршава и некада јој се знало десити да падне носећи дрва.

Храброст и одрешитост коју је стекла у дјетињству много јој је помогла у пословном животу. Очева знатижеља за иновацијама такође су оставили печат на њен живот и сматра их кључним стварима за њен успјех.

Он јој је често понављао познату кинеску узречицу - ако си сиромашан, па чак ако и живиш у центру, нико те не зна. Ако си богат, можеш живјети на удаљеној планини и људи ће те посјећивати. То ју је навело да промијени живот.

Са 17 година отишла је у јужњачки град Шензен да ради и већ са 23 године је започела бизнис изнајмљивања кућа у малом рибарском мјесту у близини Шензена. Касније је почела производити стакло за произвођаче сатова. Било је много тренутака када је хтјела одустати али некако је истрајавала.

- Жељела сам урадити неке ствари док сам млада и развити бољу технологију за моју радионицу  - каже Зоу.

Упоредо радећи у радионици Зоу је студирала на универзитету Шензен гдје је научила сасвим нове технологије у прављењу стакла за сатове. Када је 1997. године почела азијска финансијска криза она је посјетила произвођаче који су јој дуговали и умјесто дуга  узимала је њихову опрему. Тако је временом саставила читаву производну линију за процесуирање техничког стакла.

Водећи произвођач мобилних телефона у Кини 2001. године тражио је од ње да направи стакло за њихове производе што ју је учинило милионером. Ипак, она је хтјела више с обзиром на одлично знање о производњи стакла за сатове и телефоне. Када се "Моторола" припремала да лансира свој телефон В3 ограничене серије наишли су на проблем са квалитетом стакла које им је правила једна јапанска фирма. Зоу и њен развојни тим су три дана и ноћи експериментисали са температуром, концентрацијом материјала и временом одзива да би могли америчкој компанији понудити своју верзију стакла. Испоставило се да је њихова верзија била одлична и ускоро су јој се почеле јављати друге телекомуникационе компаније. Велики успјех је доживјела када је "Епл" почео производњу "ајфона" за којег је Зоу обезбјеђује стакло осјетљиво на додир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана