Област 51: Зашто се ова тајанствена зона тако зове?

  Област 51: Зашто се ова тајанствена зона тако зове? 20.03.2017 21:14 | express.hr

Иако је ЦИА недавно објавила тајна документа која потврђују постојање Области 51, одговори на бројна питања и даље не постоје.

Можда најочигледније од њих је зашто се Област 51 тако зове.


Временом су се развијале бројне теорије, а једно од могућих објашњења је да име потиче још из времена нуклеарних тестирања у пустињама Неваде.

На мјесту које је удаљено неко стотина километара од Лас Вегаса, спроведени су неки од најважнијих оружаних експеримената двадесетог вијека.

Сува клима пружа одличне услове за летење, разноврстан терен савршен је за тестирање топова, а неколико сувих корита језера представља савршену локацију за принудна слијетања.

Почетком четрдесетих година прошлог вијека, јавно земљиште је ограђено и почело је интензивно тестирање оружја.

Како је Други свјетски рат завршен, а почео је Хладни рат, америчке власти почеле су да развијају и тестирају нуклеарно оружје.

Америчка команда подијелила је тада поље за тестирање на тридесет мањих "подручја" и додјелило им у називима бројеве од 1 до 30.

Међутим, нека од њих су остала тајна и налазе се ван територијалних граница тог специфичног географског подручја.

Како пише портал "Today I Found Out ", "Area 58" било је, на примjер, мjесто нуклеарног експеримента у оквиру којег су научници активирали бомбу од 12 килотона са циљем да проулавају земљотресе.

С обзиром на то да су Американци помно биљежили сва нуклеарна тестирања, у очи упада чињеница да само о једном експерименту не пише ништа.

Спроведен је 10. маја 1962. године, у оквиру тестирања нуклеарног оружја у Невади, али нису забиљежени никакви детаљи.

Не пише на којој дубини је вршено тестирање, ни која је снага тог нуклеарног оружја, а не пише чак ни ко је спровео експеримент.

Све то довело је до закључка да је Област добила име по истом принципу као остала подручја нуклеарних тестова, а кад се узме у обзир да је годину дана касније спроведен експеримент у Области 52, онда је највјероватније управо то случај.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица