Обама није прошао као поротник

Агенције
Обама није прошао као поротник

Чикаго - Бивши амерички предсједник Барак Обама није прошао као поротник! Иако се јуче уредно појавио у суду у Чикагу да би обавио своју дужност, судија га није одабрао за поротника.

Обучен у тамни сако, преко кошуље али без кравате, Обама је махао присутнима који су се окупили испред суда, након чега се попео на 17. спрат гдје се састао са осталим поротницима, запосленима у суду, адвокатима и новинарима.

Мало прије поднева окружни судија Тимоти Еванс рекао је новинарима да бивши предсједник није одабран за поротника, али да је био спреман да своју дужност обави уколико то од њега буде захтијевано.

Заправо, према ријечима његовог портпарола Кејти Хил, Обама је био позван и 2010. године, али тада је био један од најмоћнијих свјетских лидера, па је био у могућности да одгоди ову дужност.

У међувремену, како се наводи, стекао је одређено искуство за поротника гледајући 20-минутно видео-упутство, у којем водитељ Лестер Холт детаљно објашњава поротничку дужност.

Како агенција наводи, Обама је личност на највишој позицији која је позвана да буде у пороти у Чикагу, али није први бивши предсједник који је био позван. Наиме, 2015. био је позван Џорџ Буш Млађи, а 2003. Бил Клинтон. Ни један од њих није изабран за поротника.

Обама, осим тога, није ни прва позната личност из Чикага која је позвана да обави дужност поротника. Опра Винфри била је 2004. у пороти која је изгласала кривицу једног мушкарца због убиства.

Деценију касније глумац Лоренс Туро, познатији као Мистер Ти, појавио се на суду у Чикагу, али није био изабран за поротника.

Званичног објашњења због чега Обама није изабран за поротника није било, али како се наводи, није неуобичајено да суд позове грађане да буду порота, а затим их изузме са неког суђења.

Како преноси Би-Би-Си, сваки потенцијални поротник добија 17.20 долара новчане надокнаде од општине, а Обама ће свој новац донирати округу Кук.

Како се наводи, Обама је у насумичном извлачењу избачен из круга поротника и речено му је да његова услуга судији округа Кук Тимотију Евану није потребна.

Хил је саопштила да бивши предсједник "вјерује да је најважнија служба демократије грађанска служба и сматра да је поротничка дужност суштинска обавеза грађана".

Популарност

Кад је стигао пред зграду суда многобројни грађани, али и запослени у суду гурали су се да би се фотографисали са бившим предсједником САД Бараком Обамом. То говори да није изгубио на популарности.

И, као што обично бива, и ове су сриједе будући поротници носили на суд књиге, али су овог пута понијели књиге које написао Обама с надом да ће од њега добити аутограм.

- Погледајте ово. Ви сте знали да ћу ја доћи - упитао је Обама једног човјека који је држао копију његове књиге "Снови мога оца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана